“Kod nas (u Srbiji) zavereničke teorije imaju ‘neverovatnu prođu’, ljudi kažu kako tajno pregovaramo, a nikada nismo ništa tajno radili, nikada ništa nismo krili”, kazao je Vučić za RTS.

Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije – što je naposletku zvaničan naziv dokumenta na koji vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, kako je rekao komesar EU Žozep Borel, nisu imali primedbe, ne može “tek tako” da se odbaci – rekao je predsednik, jer bi Srbija postala “parija” – bila bi izolovana od sveta.

“Taj predlog je došao kao ideja (francuskog predsednika Emanuela) Makrona i (nemačkog kancelara Olafa) Šolca. Oni su doneli papir, nije bilo mogućnosti za pregovore, rekli su: ‘Uzmite ili ostavite’ “, objasnio je predsednik.

On je naglasio da je bitno razmotriti šta bi bile posledice odbijanja tog plana: “zaustavljanje evropskih integracija, a to znači prestanak daljih investicija, povećanje nivoa nezaposlenosti, a nama samo u nemačkim firmama radi oko 80.000 ljudi”, kazao je Vučić.

Reagujući na optužbe pojedinih političara da nije “ništa” uradio povodom evropskog predloga, Vučić je kazao da je predao međunarodnim predstavnicima “srpski non pejper” o rešavanju kosovskog pitanja.

“Evo našeg odgovora na šest stranica, naš non pejper, utemeljen na međunarodnom pravu. To je predato međunarodnim predstavnicima”, rekao je Vučić i pokazao papir novinaru.

Predsednik je rekao da je Srbija spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz predloga EU o normalizaciji odnosa s Kosovom, i izneo da je evropskim liderima naglasio da Srbija neće razgovarati o međusobnom priznanju i prijemu Kosova u Ujedinjene nacije.

Vučić: Na sastanku u Briselu nisam čuo ništa što mi je prijalo, nema šanse da se tu nešto promeni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u ponedeljak na sastancima u Briselu sa zvaničnicima EU i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem “nije čuo ništa što mu je prijalo” i da “nema šanse” da se tu bilo šta promeni.

“Ništa mi ne prija što sam čuo tamo. Čudi me kako se svi pravite naivni, pa ne znate da se Francuska, Nemačka i Amerika zalažu za nezavisno Kosovo. Nema šanse da se tu nešto promeni”, kazao je Vučić za RTS.

On je rekao da mora da se napravi implementacioni plan za Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i da će zbog toga u Beogradi i u Prištinu doći izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.