“Nije reč samo o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već o tome da postoji staromodni pristup, stare tehnologije u termoelektranama, a ničeg novog nema ni u hidropotencijalima. I dalje nismo u poziciji da povećamo procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji”, rekao je Vučić.

Istakao je da to znači da će morati da se “sprovedu reforme i promene navike i zato je Srbija počela da moli Britance i Norvežane”.

“Norveški prijatelji su bili od velike pomoći i imaju kratkoročni, srednjoročni i dugoročni predlog za energetski sektor sa prioritetima. Moraćemo to da uradimo što pre, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom. Moraćemo u energetski sektor da uložimo u narednih 10-20 godina od 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra”, rekao je Vučić.

Dodao je da nema važnijeg sektora od energetike, osim zdravstva i da u regionu izmedju Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine treba da se bolje povežu prenosni sistemi, izgrade gasni interkonektori i povežu naftovodi.

Istakao je da će u ovim vremenima biti teško da se javne finansije drže pod kontrolom.

“Sa Medjunarodnim monetarnim fondom smo pripremili budžet za 2023. godinu i predvidjen je deficit od 3,3-3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što je relativno dobro, ali gotovo 45 odsto toga ide na rashode za snabdevanje energentima”, rekao je Vučić.

Dodao je da će se danas potrošiti 2,5 miliona evra za uvoz struje “što pokazuje da ‘krvarimo’ jer to nije sitniš nego veliki novac kada se izračuna na mesečnom nivou, a biće još gore tokom zime”.

“Moraćemo da promenimo strukturu energetskog sektora koji će dobiti više obnovljivih izvora, ali moraju da se unaprede i termo i hidropotencijali”, rekao je Vučić.

Naglasio je da cene energenata ubuduće neće moći da budu socijalna kategorija političarima kako bi laskali ljudima, a da se uništavaju srednja i mala preduzeća.

Specijalni izaslanik norveškog premijera za energetiku Andreas Eriksen naveo je da je konferencija poput današnje u Beograd, gde su se, osim političara, okupili i predstavnici kompanija koje se bave obnovljivim izvorima energije, jedan od načina da se region Balkana napravi otpornim, integrisanim i jačim u oblasti energetike.

Istakao je da je pitanje energetske bezbednosti, po pitanju sigurnosti snabdevanja i cena, na vrhu agende većine država, a istovremeno se nastavljaju napori da se nadje rešenje za problem klimatskih promena.

“Zelena tranzicija mora biti vidjena kao fer za sve uključene u taj proces, pa je to dodatni pritisak za političare kako bi našli održiva rešenja”, kazao je Eriksen.

Istakao je da se sa takvim izazovom države mogu suočiti samo ukoliko postoji otvoren dijalog izmedju njih.

“Rešenja se moraju naći i na političkom i na poslovnom nivou”, rekao je on.

Govorio je i o iskustvima Norveške u oblasti energetike, pored ostakog ističući da se u njegovoj zemlji za prevoz i grejanje već koristi energija iz obnovljivih izvora.

“Nadam se da će iz iskustva Norveške i vaše zemlje moći nešto da nauče tokom tranzicije”, naveo je on.

Eriksen je najavio i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Norvešku za dve nedelje, kako bi se nastavili razgovori o saradnji u oblasti energetike.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *