Vučić je za televiziju Prva rekao da ta kompanija mora da stane da projektom ukoliko tako odluči država.

On je najavio da će ponovo posetiti Gornje Nedeljice i Donje Nedeljice, kako bi se uverio da je ispunjeno sve što je prethodno sa gradjanima tog kraja dogovorio.
Vučić: Sutra ću razgovarati sa Putinom, tražiću isporuku veće količine gasa
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra razgovarati telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i tražiti isporuku veće količine gasa.

“Sutra ću ponovo razgovarati sa predsednikom Putinom. Dosadan sam kao stenica. Tražiću isporuku većih količina gasa od 1. januara, izmedju ostalog”, rekao je Vučić večeras za televiziju Prva.
Vučić se 25. novembra sastao sa Putinom u ruskom gradu Sočiju i dogovorio da Srbija u narednih šest meseci plaća ruski gas po istoj ceni kao do sada, 270 dolara za 1.000 kubnih metara.
Srbija trenutno od Rusije na dnevnom nivou uvozi šest miliona kubnih metara gasa, a Vučić je nedavno najavio da će od Moskve tražiti povećanje na deset miliona kubnih metara gasa.
Vučić je večeras kazao da će sutra sa Putinom pričati “i o svim drugim važnim stvarima”.
“Kraj je godine, analiziramo kroz šta smo sve prošli i šta nas čeka”, rekao je Vučić o sutrašnjem razgovoru s Putinom.

Vučić: Neću se kandidovati za predsednika SNS, za tu funkciju ima četvoro ili petoro kandidata
Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je definitivna njegova odluka da se neće kandidovati za predsednika stranke i naveo da za tu funkciju ima četiri ili pet kandidata.

“Ako se ne budem kandidovao za predsednika Srbije, logično je da ne budem predsednik stranke. A ako odem na izbore i pobedim, bio bih rasterećen i u formalnom smislu i u svakom drugom – svi gradjani bi mi bili jednaki”, kazao je Vučić za televiziju Prva.

On je rekao da je na kongresu stranke obećao da će biti nosilac liste.

“Rezultati do kojih smo došli su rezultati SNS, ali i gradjana Srbije i svih onih koji su zajedno sa nama taj posao obavljali. Moj posao je da obezbedimo još četiri godine stabilnosti, ja ću to da pokušam”, rekao je Vučić.

Vučić: Omikron soj je napad na zdravstveni sistem, brine me da ne možemo to da podnesemo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da brine zbog nove varijante korona virusa i da brine da zdravstveni sistem Srbije neće moći da podnese toliki broj hospitalizacija, koliki je u nekim zemljama sveta.

“Omikron soj je napad na zdravstveni sistem pre svega. Šta da radite ako imate svakog dana po 15 hiljada ljudi. Mi da uz sve svoje maksimume možemo da smestimo 20.000 ljudi”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

On je kazao da je država obezbedila “najbolje što postoji”, ali da ne može da izgradi bolnica koliko je potrebno ukoliko novi talas pandemije u Srbiji bude kao u nekim zemljama.

“Jedino mislim da napravimo još jednu veliku bolnicu. Gledam i šta da nabavljamo drugo za strateške rezerve”, naveo je predsednik.

Vučić: Zadovoljan sam reakcijom Rame na paljenje srpske zastave
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zadovoljan reakcijom premijera Albanije Edija Rame i dobrog dela albanskog društva na paljenje srpske zastave u Tirani.

“I ovde su skidali i spaljivali zastave Albanije kada je Rama dolazio. Naravno da je to loše, užas, necivilizovano je paliti tudje zastave, ali zadovoljan sam zbog reakcije Rame i dobrog dela albanskog društva, kao i zbog reakcije dobrog dela srpskog društva”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Rama je osudio paljenje srpske zastave na protestu u Tirani u ponedeljak, organizovanom protiv samita inicijative Otvoreni Balkan i Vučićevog dolaska u Albaniju.

Vučić je večeras kazao i da Srbija ima dobre i prijateljske odnose sa Albanijom i dodao da je Rama zbog toga pod velikim pritiskom, izmedju ostalog i iz Prištine.

Naveo je da je Otvoreni Balkan “najveći mirovni projekat koji je Balkan sam napravio” i ocenio da ta inicijativa, čiji su deo Srbija, Albanija i Severna Makedonija “može da bude mašina rasta i razvoja cele Evrope”.

“Ne razumem one koji neće da udju u Otvoreni Balkan (Kosovo, Crnu Goru i BiH). To nije ni velika Srbija, ni velika Albanija, to je samo naš zajednički rad i borba da imamo pravo na budućnost o kojoj sami odlučujemo”, rekao je Vučić.

Vučić: Ako ne izadjem na izbore, znači da dobrovoljno pristajem da me streljaju
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da opozicioni političari prete da će on otići u zatvor ili da će ga streljati ukoliko se povuče sa predsedničke funkcije, navodeći da njegovo nekandidovanje na predsedničkim izborima znači da će se povući bez borbe.

“Ako ne izadjem na izbore, znači ja dobrovoljno pristajem da me streljaju. Da mi proteraju porodicu”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

On je kazao da će oko Sretenja, 15. februara biti raspisani parlamentarni izbori u Srbiji, kao i da ce predsednik skupštine Srbije Ivica Dačić tada raspisati lokalne i gradske izbore, dok će predsednički izbori biti raspisani 1. marta – kako bi se svi izbori održali istog dana.

Najavio je da će tada odlučiti o ponovnoj kandidaturi za predsednika.

Vučić je ocenio da nije lako napraviti istraživanje kada nemate protivkandidate a da “neki imaju drugačija istraživanja”.

“Za mene je jedino važno kakvo će istraživanje biti na taj dan, 3. aprila i šta će ljudi da izaberu”, rekao je on.

Govoreći o referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosudja, Vučić je rekao da javnost reaguje na svaku odluku pravosudja i da ga često optužuju da on vrši pritisak, navodeći da je je cilj referenduma da se “više nikada ne ponovi da političari odlučuju o tome ko je sudija kao što je bilo 2009. godine”.

“Više ih neće parlament birati. To je mnogo bolje nego ovo danas, sudije će biti potpuno nezavisne. To je suštinska stvar”, naveo je.

Vučić je ocenio da će biti veoma loše ako ne prodje referendum i da bi se time poslala loša poruka.

Vučić o vraćanju Hrkalović u pritvor: Nije bitan pritvor, bitno je kakva će kazna biti
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je nije važno da li je bivša sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dijana Hrkalović u pritvoru, već da je važno kakva kazna će biti.

Hrkalović je vraćena večeras u pritvor u Centralni zatvor nakon što je usvojena žalba Tužilaštva za organizovani kriminal, javili su mediji.

Vučić je za televiziju Prva rekao da je “verovatno tužilac to tražio”.

“Nije važno da li je ona u pritvoru ili nije, a ne znam koliko je smislen pritvor posle svega. Nije pitanje pritvora, već sudjenje i kakvu ćeš kaznu da dobiješ. Pritvor se odredjuje kada postoji mogućnost uticaja na svedoke ili bekstva”, rekao je predsednik.

Vučić: Srbija će se usprotiviti eventualnim sankcijama Republici Srpskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će se Beograd usprotiviti eventualnom uvodjenju sankcija političarima iz Republike Srpske, navodeći da to nije način za rešavanje problema u Bosni i Hercegovini.

“Brine me sve što se dešava u BiH. Podrazumeva se da ćemo se usprotiviti sankcijama, one ne rešavaju bilo šta. Protiv bilo koga da uvode sankcije u BiH, mi to ne bismo podržali, a naravno da nećemo podržati ako ih uvode Republici Srpskoj”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Vučić je odbacio spekulacije da vrši bilo kakav pritisak na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

“Ne pada mi na pamet da tako razgovaram sa njim. Imam odnos poštovanja sa gospodinom Dodikom. Ne naredjujem nikome, uprkos uvreženom mišljenju u srpskoj javnosti, ne naredjujem nikome ni u vladi Srbije”, kazao je Vučić.

On je naveo da Republika Srpska “ne može bez Srbije, u gotovo svakom smislu”, ali da Beograd zbog toga “nema pravo da ucenjuje Republiku Srpsku ni na koji način”.

“Nisam uvek potpuno saglasan sa Dodikom, ali neću o tome nikada da govorim u javnosti, jer je to loše, neodgovorno i donosi katastrofalne posledice po opstanak srpskog naroda”, rekao je Vučić.