On je u Somboru na državnoj ceremoniji povodom početka NATO bombardovanja kazao da od tada više ništa u svetu “ne može da bude gore od onoga što su oni učinili jednoj maloj zemlji”.

Kazao je da je Srbija “bila kriva samo zato što je želela da bude svoj na svome” i da, kako je rekao, bude “slobodna i slobodarska”.

“Kao takva nije se dopadala onima koji su 1989, 1990. srušili stari i stvorili novi poredak u kome se samo oni pitaju”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, tada su razrušili mnogo veće zemlje od Jugoslavije, poput SSSR-a, a na Srbiju došao red “jer nije htela da ih prati”.

Odbacio je navode sa tadašnjih naslovnih strana svetskih časopisa u kojima je pisalo da je NATO bombardovanje Srbije bilo “sukob civilizacije i varvarstva”.

Ocenio je da su tada svetski zavničnici davali “nemušta objašnjenja” u kojima su, kako je kazao, govorili da se bore protiv onih koji izazivaju “humanitarnu katastrofu (na Kosovu)”, te da “sprečavaju pokušaje genocida”.

“Izmislii su sve, kako možete da pokušate da sprečavate pokušaj genocida – ili ga je bilo, ili nije, a nikad niko nije rekao da ga je bilo osim onih Albanaca koji na tome misle da grade karijeru”, kazao je on.

Optužio je zvaničnike zemalja koje su bombardovale Srbiju da su tada lagali, te da nisu sprečavali “nikakvu humanitarnu katastrofu već su, kako je kazao, u suverenoj zemlji “naoružavali “pobunjeničke i odmetničke grupe” (na Kosovu i Metohiji).

Prema njegovim rečima, Srbija tad nije “kročila ni pedalj” na teritoriju neke druge države.

Podsetio je da je 19 država napalo SR Jugoslaviju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, te dodao da se “sakupilo 19 najvećih i najmoćnijih i napalo malu, ali slobodarsku zemlju”.

“Kidali ste nam delove teritorije, ubili 79 dece, ubijali policajce, … koji su na svoj zemlji. Odakle vam pravo da ih ubijate”, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ponosan srpski duh nisu slomili i to nikada i neće moći da urade.

Kazao je da uprkos svemu, Srbija danas gleda u budućnosi i zato, kako je naglasio “ima mir i čuva mir”.

“Ne želimo više nikada da imamo sukobe, bar mi ne želimo nikada više sukobe ni sa Albancima ni sa Hrvatima ni Bošnjcima, a ni sa vama mnogo jakim i moćnim”, kazao je on.

Dodao je i da Srbi nisu jedini stradalni narod i da su stradali i Albanci i Hrvati, i drugi, te da je na Srbiji da poštuje njihove žrtve kako bi i oni poštovali njene.