“Zato ću da predložim pet puta veće kazne za kradju, biće to kazna za specifično delo zbog ugrožavanja bezbednosti većeg broja ljudi, a ne kazna za sitnu ili tešku kradju”, rekao je Vučić, obilazeći radove na relaciji pruge Novi Sad-Subotica.

Dodao je da “mi ne damo da životi budu ugroženi i da ljudi moraju da znaju da su potpuno sigurni, a da je juče bez razloga usporena brzina na relaciji od Beograda do Novog Sada da bi se sačuvala sigurnost ljudi”.

“Kada imate posla sa bitangama koje misle da treba da ukradu neki bakarni deo da bi ga prodali za 100-150 evra i misle da su pametno uradili ili kamenuju vozove, ne znam šta da preduzmete. Umesto da idemo 200 kilometara na sat juče smo išli 160 na sat i 4,5 minuta smo kasnili, a to je nekada bilo ništa, a danas za nas znači mnogo. Toliko se Srbija promenila”, rekao je Vučić.

Na pitanje zašto kasni izgradnja brze pruge Beograd – Subotica – Budimpešta jer, kako je ranije najavljivao već je trebalo da se gradjani na toj relaciji voze nekoliko godina, Vučić je rekao da je on najavljivao taj rok pre nego što je potpisan ugovor za izgradnju.

“Prema potpisanom ugovoru, rok za završetak te pruge je 2025. godina, a biće izgradjena ranije 2024. godine”, rekao je Vučić i dodao da je, kada je trebalo da se potpiše ugovor za prugu, bila korona pandemija.

Istakao je da se “zemlja podiže kao nikad u istoriji” i da se dešava da se kasni kao što kasni i izgradnja Beograda na vodi, ali da je to zbog toga što se prošlo kroz “toplog zeca”.

“Sad oni koji su me napadali imaju stanove u Beogradu na vodi i restorane i ja sam srećan zbog toga”, rekao je Vučić.