Vučić je, posle sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lačakom, na konferenciji za novinare rekao da će odgovor zvaničnog Beograda biti trezven, te zamolio Prištinu da ne pokušava da naudi srpskom narodu.

Precizirao je da će odgovor Beograda biti „trezven ali ubitačan i istinit“.

„Nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo i molimo da ne diraju naš narod i da ne oduzimaju njihovu imovinu“, rekao je Vučić.

Rekao je da se pred medije pojavio sam, jer, kako je naveo, nije želeo Lajčaka da dovede u neprijatnu situaciju.

Naglasio je da od danas postoji promena situacije na Zapadnom Balkanu, u Srbiji i na Kosovu.

Rekao je da Priština ima podršku Zapada, te negirao da je zvanični Beograd, od izbijanja ukrajinske krize, bilo koji potez povukao pod uticajem Rusije.

Naglasio je da je Priština donela odluke o osujećivanju prava za ulaženje sa ličnim kartama Srbije na Kosovo i da se registruju vozila sa takozvanim RKS tablicama.

Vučić je rekao da će Priština ubedjivati ljude da stave te registraske tablice i da će im, ako ih ne ubede, otimati vozila.

Ponovio je da je zvanični Beograd spreman za dijalog i da je sve dogovoreno ispunio, te naglasio da je suština u tome da „godinama trpi laži i predstavnika Kvinte i Albanica“.

Rekao je da se Beograd deset godina bori da pronadje kompromisno rešenje, te naglasio da kompromis niko neće, (već) samo gledaju kako da proteraju naš narod“.

Naveo je da je Priština „dala rok (za odluke) do kraja novembra“ i naveo da „planiraju opšti napad na sever Kosova, najkasnije 1. oktobra“.

Prema njegovim rečima, to građani treba da znaju kao i da su ih u tome podržali predstavnici Kvinte.

„Uvek ćemo gledati da sačuvamo mir, ali drugi to ne žele, ne samo Albanci sa Kosova, nego i njihovi mentori“, rekao je Vučić.

Kazao je da je posle podne razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i istakao da predstavnici Srba na Kosovu neće više da trpe nasilje Prištine.

Izrazio je očekivanje da će trpeti kritike da je, kako je naveo, on sve uradio zbog Rusa, te takve stavove nazvao glupostima.

„Od kada to traje u Ukrajini – već 130 dana slušam napašćemo Bosnu, napašćemo Kosovo, napašćemo Crnu Goru, napašćemo ovo, napašćemo ono …i niko ni da kaže izvini“, rekao je Vučić.

Vučić: Priština planira opšti napad na sever Kosova do 1. oktobra, ima podršku Kvinte
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu, posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, da prištinske vlasti planiraju opšti napad na sever Kosova do 1. oktobra, i da u tome imaju podršku zemalja Kvinte.

Vučić, koji se sam obratio novinarima umesto zajedničkog obraćanja sa Lajčakom, rekao je da je Priština dala rok Srbima na severu Kosova do 30. septembra da registruju vozila sa takozvanim RKS tablicama.

„Suština je u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što mu padne na pamet i sve je na pravu zasnovano što oni kažu, makar nikakve veze sa pravom nemalo, a sa pravdom još manje“, kazao je Vučić.

Naveo je da je danas razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i da su mu kazali da „više neće da trpe upade“ kosovskih jedinica.

„Ne mislim da mi imamo bilo kakvo drugo oružje sem istine, mi ćemo da ih molimo i ja verujem da će biti neko pametan da usliši naše molbe, a da dopustimo nove ‘oluje’ i ‘bljesak’, taj film nećete gledati“, dodao je.

Vučić je rekao da Zapad „ne interesuje međunarodno javno pravo“ i da je „to sve rekao“ Lajčaku sa kojim će večeras nastaviti razgovor.

„Kada govore o Ukrajini, puna su im usta Povelje UN, a kad pomenete Srbiju i Povelju UN i Rezoluciju 1244 SB UN, onda se zamisle, rekli biste sve Ajnštajn do Ajnštajna, sve Hegel do Hegela“, kazao je.

Naveo je da Srbija nema nuklearno oružje ni naftu i da Zapad zato Srbiji „može da radi sve što poželi, ili misli da može“.

Dodao je da moli kosovske vlasti „da ne napadaju srpski narod“ i da premijer Kosova Aljbin Kurti „sanja da bude“ u poziciji ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Kurti sanja da bude Zelenski, nekad sanja da je (nemački filozof) Hegel, ali ne brine mene on, nego oni koji ga u sve to guraju. Moja poruka je njima upućena, mene on ne zanima, on je mali kalibar, nego ovi koji misle da mogu da unište Srbiju i da nije nikada kraj uništavanju Srbije da bi oni bili dovoljno zadovoljni time koliko su Srbiju uništili“, rekao je Vučić.

On je nekoliko puta večeras kazao da nije problem što predstavnici Zapada „misle da su Srbi glupi, nego što misle da su oni mnogo pametni“.

„Oni pokušavaju da završe kosovski problem da im (predsednik Rusije Vladimir) Putin ne bi ispostavio ‘pet Kosova’, Donjeck, Lugansk, Krim, Herson, Zaporožje, pokušavaju da završe što pre. Može im se, ili bar tako misle, sve se praveći da to nije to, nego da je to nešto normalno, demokratski princip valjda“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je ključno pitanje „ko je taj ko ruši međunarodne zakone“.

„Ako mi kažete da treba da ćutimo i da pustimo da se to desi, ja neću da ćutim, a vlada će biti uskoro formirana pa može i da ćuti i da donese drugačiju odluku. Može da postoji drugačija večina u skupštini i vladi koja će da se pravi da je sve u skladu sa međunarodno pravnim normama i da je demokratski da ćutimo. Ja neću da se pravim, bolje da me nema nego da slušam ovakve gluposti koje mi vređaju ono malo inteligencije što imam“, naveo je.

Vučić je rekao i da postoji još jedna, peta zemlja koja je nedavno odlučila da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

„Čekamo da uđu u proceduru za bilo koju međunarodnu organizaciju da vam to pokažemo“, kazao je.