Senatori koji borave u poseti Srbiji izrazili su saučešće povodom nedavnih tragičnih događaja u zemlji i, s obzirom na inicijativu senatora Marfija za kontrolu oružja posle oružanog napada u školi u državi Konektikat, razmenili mišljenja o merama koje srpske vlasti preduzimaju, navodi se u saopštenju.

Deo razgovora bio je posvećen dijalogu Beograda i Prištine, a Vučić je istakao da je sada prioritet formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Srbije je, dodaje se, “posebno naglasio da Beograd od početka pokazuje ozbiljnost i odgovornost u procesu dijaloga, uprkos stalnim provokacijama i brojnim jednostranim potezima Prištine, koji opstruišu nalaženje kompromisnog i održivog rešenja”.

Govoreći o geopolitičkoj i bezbednosnoj situaciji u svetu, Vučić je, navodi se, ponovio da Srbija ostaje privržena doslednoj politici čuvanja nacionalnih i državnih interesa, kao i poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država.

On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu, pozitivna agenda i jačanje regionalne saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije.

Naglasio je takođe da kroz inicijative poput Otvorenog Balkana, Srbija dosledno i uporno promoviše politiku okrenutu ka budućnosti, stavljajući težište na uzajamno korisnu saradnju.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *