„Time smo i pravdali i ponavljali zločin, ravnodušnost proglasili za vladajuću ideoligiju a zaborav za nacionalnu obavezu i time smo i sami bacili kamen na najtužniju kolonu u našoj istoriji“, rekao je Vučić na skupu u Novom Sadu.

On je dodao da se devetu godinu za redom na ovakav način obeležava pogrom, težak zločin i najaveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata, a da godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka zločina, nikoga ko bi ispričao kako su Srbi ubijani i kuće im paljene i kako su ih kamenovali dok su napuštali svoje kuće ili da su bombardovali izbegličku kolonu.

Za to vreme, kako je naveo „Srbija je propadala i izvinjavala se svima i za šta treba i za šta nije bilo potrebe“.

„Reći danas da nema više ćutanja i da smo svi mi svedoci da zločina više neće biti je najsvetija obaveza, ona od koje nećemo odustati, ali to nije lako ispuniti“, rekao je predsednik Srbije i istakao da su Srbi jednako Srbi bilo gde da su rodjeni.

Vučić je rekao da Srbija više nema nameru da savija glavu i da će da potvrdi da „zabranjeni grad“ Jasenovac i „Oluja“ nisu mit – već činjenice sa kojima Srbi žive.

„Ne očekujte od Srba da se odreknu svojih mrtvih, pretekli smo i Jasenovac i ‘Oluju'“, rekao je Vučić.

On je naveo Srbija želi mir gotovo po svaku cenu, da želi da ničiji život ne bude ugrožen, kao i da čuvamo jedni druge kao i oni nas.

Vučić je podsetio na nedavna dešavanja na severu Kosova i rekao da svetskim liderima poručuje da „više nemamo kud“.

Dodao je da će država na „histerije laži i pretnji“ odgovarati pozivajući na mir.

„Poslednjih nekoliko dana bilo mi je najteže u prethodnih nekoliko godina. Doterali su nas do ivice, kada sam morao da kažem da mi više nemamo kud. Kad je tako, onda ćemo čuvati i braniti naš narod, a vi gledajte možete li sa nama“, rekao je Vučić.

U Srbiji se obeležava dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

Dodik: Srbi samo jedinstveni mogu da očuvaju sećanje i pamćenje

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane u oružanoj akciji „Oluja“, da Srbi jedino okupljeni i jedinstveni mogu da očuvaju sećanje i pamćenje.

„Jednog dana kao rezultat svih stradanja moraće da dodje naše nacionalno jedinstvo. Teška je sudbina nas Srba, ali moramo da se okupimo i da znamo da neće više biti kolona ako nas bude branila Srbija. Nas su pobili Hrvati, otimali su nam imovinu“, rekao je Dodik u Novom Sadu.

On je rekao da su Srbi prognani i da je „Oluja“ zločin, pogrom, genocid, etničko čišćenje.

Dodik je naveo da Srbi neće zaboraviti „Oluju“, ali da je „umalo bilo“ zaborava, ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu i da bi bez nje ostala porodična i lična stradanja.

„Deveti put smo ovde, da kažemo da nećemo zaboraviti, a umalo je bilo. Da nije bilo gospodina Vučića koji je pokrenuo inicijativu, zaborav bi bio epski, ostala bi samo porodična i lična stradanja“, kazao je Dodik.

Patrijarh: Zločine pamtimo, ali to nije zlopamćenje

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je, nakon služenja parastosa za žrtve akcije „Oluja“, da sa danas molimo za sve nevine žrtve tog strašnog avgusta 1995 godine, da se zločini pamte, ali to pamćenje nije „zlopamćenje“.
Patrijarh je na skupu u Novom Sadu rekao da se Srbi danas sećaju nasilnog egzodusa sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije, da ne zaboravljaju žrtve i razaranja u Zadru, egzekuciju u Medaku, užasan teror i pobijene sve do Pakraca i slavonskih sela.

Dodao je da su prisutni i svedoci zločina i da njihova svedočenja treba pamtiti kako niko ne bi mogao da kaže da se zločini nisu dogodili.

„I sto puta ću da ponovim da ne zlopamtimo jer bi zlopamćenje savladalo i nas, gnev mržnja bi nas satrli i obesnažili svaki stvaralčki potencijal u nama, već moramo gledati u najnevinijeg koji je sa krsta poručio? Oče oprosti im jer ne znaju šta čine!’ To je vera naša i vera otaca naših“, rekao je patrijarh Porfirije.

Navodeći da se danas sećamo i stradanja u Jadovnom, Sisku, Glini i Jasenovcu i podsetio se postupanja svetog mučenika Vukašina jasenovačkog koji je smogao reči da dok su ga mučili izgovori reči „Samo ti dijete radi svoj posao“ koje, kako je rekao „nisu izraz mržnje ni inata ni prezira, jer nisu snaga običnog čoveka, već pogruženog i usresredjenog na Hrista“.

Patrijarh Porfirije je rekao da je Srbija prigrlila sve, da ima beskrajnu ljubav i dobrotu za sve i da u Srbiji ne pitamo kako se ko krsti i kako se bogu moli.

„Takvu Srbiju volimo i za nju se molimo, da takva ostane i da u njoj bude mesta za sve“, naveo je Patrijarh SPC Porfirije.

Obeležavanju vojne akcije Oluja pored gradjana i crkvenih predstavnika, prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, član predsedništva BiH Milorad Dodik i ostali državni funkcioneri.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.