„Zajednički smo konstatovali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu da donesu odluke o svojoj budućnosti. Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan, dogovor tri naroda“, napisao je Vučić na Instagramu posle sastanka u Beogradu.

Vučić je naveo da je sa Čovićem razgovarao o svim važnim regionalnim pitanjima.

„Srećan što mogu da ugostim Dragana Čovića, predstavnika hrvatskog naroda u BiH, sa kojim razgovaram o svim važnim regionalnim pitanjima, razume se, kao i o svim pitanjima od interesa za naše narode“, naveo je predsednik Srbije.

Čović je rekao da je sa Vučićem razgovarao o dijalogu i napretku Zapadnog Balkana.

„Kada je reč o BiH, naglasio sam da promene Izbornog zakona i ograničene ustavne promene ne mogu da ugroze temelje BiH; konstitutivni narodi i njihova prava moraju biti poštovani u potpunosti, a diskriminacija mora da bude eliminisana“, napisao je lider Hrvata u BiH na Tviteru.

Vučić je u subotu razgovarao u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, neformalni lider Bošnjaka u BiH, izjavio je danas da namerava da se sastane sa Vučićem, uprkos protivljenju mnogih u Sarajevu.

Predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija BiH od kraja jula, kada je bivši Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko nametnuo zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Dodik je nedavno najavio da će Republika Srpska povući saglasnost na konstituisanje niza institucija BiH.

//