Vučić je poručio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije dalje unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD i podsetio na poziv za uspostavljanje strateškog dijaloga između dve države što bi doprinelo jačanju sveukupnih političkih i ekonomskih odnosa, kao i intenziviranju političko-vojne saradnje, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

On je zahvalio SAD na konstruktivnom i odgovornom angažmanu kada je reč o procesu dijaloga sa Prištinom “sa ciljem postizanja kompromisnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju koje bi obezbedilo trajni mir i stabilnost u regionu”.

Ponovio je da je Beograd posvećen radu na implementaciji sporazuma do “crvenih linija”.

Kada je reč o regionu, Vučić je istakao da Srbija nastoji da težište stavi na razvoj ekonomske saradnje, o čemu svedoči i inicijativa “Otvoreni Balkan”, koja, kako je naveo, već daje rezultate za građane i privredu.

On je zahvalio Atlantskom savetu na podršci evrointegracionom procesu Srbije i regiona i ponovio da je članstvo u Evropskoj uniji strateško opredeljenje Beograda koji ostaje posvećen reformama.

Iz delegacije Atlantskog saveta poručili su da prepoznaju “istorijske izazove sa kojima se Srbija suočava” i da SAD nastavljaju sa pragmatičnim angažmanom na očuvanju mira i stabilnosti i jačanju saradnje i povezanosti na Zapadnom Balkanu, uključujući i snažnu podršku inicijativi “Otvoreni Balkan”, navodi se u saopštenju.