Vučić je sa Donfrid, pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju, razgovarao i o diverzifikaciji energetskih izvora u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Oni su se saglasili da otvorena pitanja u dijalogu Beograda i Prištine mogu biti rešena pod pokroviteljstvom EU kako bi došlo do kompromisnih rešenja, navodi se.

Vučić je rekao da je srpska strana „ispunila svoje obaveze, dok Priština uporno izbegava da sprovede svoje“, navodeći da „ni devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma i Plana implementacije, nije pokrenuto osnivanje Zajednice srpskih opština“.

Dodao je da Beograd „ostaje u potpunosti posvećen dijalogu“, jer smatra da je to jedini put da otvorena pitanja budu rešena i da bude postignut obostrano prihvatljiv dogovor, piše u saopštenju.

Donfrid je kazala da se SAD „snažno zalažu“ da čitav Zapadni Balkan uđe u Evropsku uniju i ponovila da je to jedan od prioriteta američke spoljne politike prema regionu, navodi se.

Vučić je rekao da je za Beograd od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i da u tom smislu unapređenje dobrosusedske i uzajamno korisne saradnje predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike Srbije, stoji u saopštenju.

On je, kako se navodi, „posebno istakao“ inicijativu Otvoreni Balkan kao primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, naglasivši da je to najbolji način za pripremu država regiona za članstvo u EU, ali i prilika da one dostignu evropske standarde pre učlanjenja.

Pozdravljajući inicijativu Otvoreni Balkan i nameru Srbije da stavi ekonomska pitanja u fokus regionalne saradnje, Donfrid je kazala da ta inicijativa predstavlja i priliku za još bolje promovisanje investicionih potencijala regiona, dodaje se.

Vučić je pozdravio prisustvo „brojnih i značajnih američkih kompanija koje uspešno posluju u Srbiji“ i dodao da postoji ogroman potencijal koji bi trebalo iskoristiti, pogotovo imajući u vidu odlične uslove koje Srbija može da ponudi potencijalnim investitorima, navodi se.

On je rekao i da je Srbija u odnosu na 2010. godinu sto puta uvećala izvoz u SAD, dodaje se.