Tema sastanka sa predstavnicima MMF-a, koje je predvodio šef misije u Srbiji Donal Mekgetigen, bila je i jačanje energetskog sektora, a Vučić je izrazio očekivanje da će u narednim godinama taj sektor postati jedan od ključnih generatora ubrzanog napretka Srbije, saopštila je pres služba Predseništva.

Time bi se, prema njegovim rečima, obezbedila energetska stabilnost zemlje i postavio temelj za snažan razvoj strateške infrastrukture.

Predstavnici MMF-a su istakli da se ekonomski rast Srbije nastavlja, dok se inflacija smanjuje, kao i da su devizne rezerve  na rekordno visokom nivou, što govori u prilog jakim makroekonomskim pokazateljima i otpornosti srpske ekonomije, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da je značajan priliv stranih direktnih investicija i da su one “jake, različite i otporne”, za šta je zaslužna čvrsta makroekonomska politika, makroekonomska stabilnost i izuzetan geografski položaj Srbije.

Vučić je rekao da je za Srbiju od najvećeg značaja da nastavi sa trendom snažnog privlačenja stranih direktnih investicija, dok se uporedo radi na podizanju pokazatelja ekonomske stabilnosti, reformama u sistemu javnih finansija, ali i širenju državnog portfolija u oblastima investiranja kao što su napredne tehnologije i veštačka inteligencija, zelene energije i digitalizacija, ističe se u saopštenju.