„Imali smo vrlo dobar razgovor o više tema, a najvažnija su naši biletaralni odnosi i gasni aranžman“, rekao je Vučić novinarima posle obilaska skladišta Republičkih robnih rezervi u Beogradu. 

Istakao je da će Srbija i dalje nabavljati ruski gas po ceni koja se utvrdjuje po sadašnjoj povoljnoj formuli koja zavisi od kretanja cene nafte na svetskom tržištu, a to znači da će imati uvedljivo najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

„Potpisaćemo ugovor na rok od tri godine, a sutra ili prekosutra razgovaraćemo o količinama gasa. Srbiju su potrebne veće količine gasa, ali ako smem da kažem, imaćemo sigurnu zimu, a od daljih razgovora zavisiće koliko će nas gas koštati“, kazao je Vučić.

Kako je pojasnio, u ovom trenutku cena gasa koji će Srbija nabavljati od ruskog Gasproma je tri puta niža nego što ga nabavljaju druge evropske zemlje, a zimi bi ta cena bila i 10 do 12 puta niža.

Kako je dodao, očekuje se da cena bude 340 do 350 dolara za 1.000 kubika gasa.

„To nije konačna cena jer će ona zavisiti od količine koja će biti isporučena“, rekao je Vučić.

Naveo je da dogovorena cena za isporuku 2,2 milijarde kubika gasa godišnje, a Srbiji je zbog razvoja industrije potrebno još 800 miliona kubika.

Srbija sa Gaspromom pregovara o novom gasnom aranžmanu jer 31. maja ističe šesmomesečni sporazum postignut u novembru prošle godine, kada je isticao prethodni desetogodišnji ugovor.

Sada je cena ruskog gasa za Srbiju 270 dolara za 1.000 kubnih metara, a na berzama je premašila 1.000 dolara. 

Gasprom je direktno ili kroz svoje firme većinski vlasnik Naftne industrije Srbije i jedini dobavljač gasa Srbiji i većinski vlasnik oba gasovoda kojim se gas iz Rusije doprema u Srbiju.

Ruski energetski sektor je pod sankcijama SAD i evropskih zemalja zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.