Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, Vučić je rekao da je su „temeljno i detaljno“ razgovarali o odnosu Beograda prema Rusiji u svetlu njene invazije na Ukrajinu.

„Ono u šta nema nikakve sumnje je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu. Srbija će biti čvrsto opredeljena za taj put iako ankete pokazuju da u Srbiji to nije najpopularniji put. Bili smo pod sankcijama čitavu deceniju i zato imamo drugačiji sentiment prema sankcijama, ali je Srbija dobro razumela poruku i Nemačke i svih ostalih“, kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje zašto se Beograd nije pridružio sankcijama EU protiv Rusije, Vučić je naveo da se Srbija u Ujedinjenim nacijama „izjasnila nedvosmisleno i jasno po pitanju pravne i političke prirode sukoba u Ukrajini“.

„Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili delimično očekivano, za razliku od svih ostalih. Mi nismo otvorili poglavlje 31 (u pregovorima sa EU) i imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa odlukama EU. Kancelar Šolc je bio vrlo jasan, na vrlo snažan način je ponovio zahteve Nemačke i to je sve što imam da kažem“, dodao je Vučić.

Povodom najave da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Vučić je rekao da je „čuo te tvrdnje“, ali da je za njega „bilo važno ono što je rekao kancelar Šolc“, da sve što je potpisano u dijalogu Beograda i Prištine „mora da bude sprovedeno u delo“.

„Nadam se da se to odnosi i na Briselski sporazum. A ako neko ne želi da poštuje vašingtonski sporazum, onda će i naše ruke biti odrešene, postupaćemo u skladu sa našim državnim interesima“, kazao je Vučić.

On je rekao da će večeras biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine u organizaciji kancelara Šolca.

„Verujem da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u dijalogu sa Prištinom koji za nas nije lak. A rekao sam kancelaru Šolcu zašto nije lak. Daćemo sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, da pronalazimo kompromisna rešenja, ali ta rešenja ne mogu biti samo naše želje“, naveo je.

Vučić je rekao da je sa Šolcom imao „izuzetno konstruktivan, sadržajan i fer razgovor“ i dodao da je „imao priliku da govori o stavovima Srbije“.

„Kancelar Šolc je danas više puta ponovio da je uveren u evropsku budućnost celog Zapadnog Balkana. Pokušaću da citiram, rekao je da to ne treba da bude kao fatamorgana, da vam se čini da je blizu pa vam uvek izmiče. To je važno obećanje za sve ljude na Zapadnom Balkanu i za Srbiju“, kazao je Vučić.

Naveo je da je sa Šolcom razgovarao i o regionalnim odnosima i dodao da „ne misli da je jedna strana krivac za probleme u BiH“.

„Obećao sam kancelaru Šolcu da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema u regionu, Zapadni Balkan će imati i mir i stabilnost koliko je do nas. Rekao sam da ne želim da komentarišem bestidne tvrdnje onih koji govore da će Srbija da izazove sukobe, to se nije dogodilo, a o tome su govorili i pre šest meseci i pre godinu dana“, dodao je.

Vučić je rekao i da su on i Šolc „zajedno konstatovali veliki uspon“ u bilateralnim ekonomskim odnosima.

„U prva tri meseca 2022. trgovinska razmena je bila 1,839 milijardi, očekujemo da bude 7,5 milijardi do kraja godine. To je ogroman skok od 26 odsto u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna. Nemačka je naznačajniji trgovinski partner Srbije, a i Srbija je najznačajniji partner Nemačke na Zapadnom Balkanu“, kazao je.

Vučić je naveo da se „raduje skoroj poseti“ Šolca Beogradu, zahvalivši mu „na iskrenosti, otvorenosti i dobrom razgovoru“.

Šolc o srpskim sankcijama Rusiji: Ne treba prevideti da je Srbija osudila napad Rusije na Ukrajinu
Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je danas u Berlinu da se Srbija i Evropska unija „ne slažu o svakom detalju“ kada je reč o sankcijama Rusiji, ali da ne treba prevideti da je Srbija „jasno i nedvosmisleno“ zastupala stav da je napad Rusije na Ukrajinu neprihvatljiv.

On je na pitanje novinara da prokomentariše činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu i oceni da li će to uticati na njen put ka EU kratko odgovorio da ne treba prevideti da je Srbija u više navrata osudila napad Rusije.

„Srbija je u više navrata jasno i nedvosmisleno u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zastupala stav Evropske unije da se radi o napadu Rusije na Ukrajinu i da je to neprihvatljivo. Činjenica da se ne slažemo u svakom detalju jeste tema naših razgovora, ali na kraju krajeva ne treba prevideti taj stav i takvo ponašanje Srbije“, rekao je Šolc novinarima u Berlinu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šolc je istakao da rat u Ukrajini vodi cilju predsednika Rusije Vladimira Putina koji je neprihvatljiv, ali koji vodi u ćorsokak.

„Mir možete dobiti samo ako to bude mir kojim će odnosi izmedju zemalja biti bolji, ako Rusija bude spremna da sklopi sporazum sa Ukrajinom koji Ukrajina može podržati, koji smatra ispravnim. Iznudjeni mir pod uslovima Rusije neće funkcionisati“, rekao je.
Šolc: Napredak u dijalogu Beograda i Prištine važan, jednostrani potezi tu nisu od koristi

Kancelar Nemačke Olaf Šolc istakao je danas u Berlinu značaj napretka u dijalogu Beograda i Prištine uz ocenu da sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane i jednostrani potezi nisu od koristi.

On je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na konferenciji za medije rekao da je razgovor bio plodotvoran, a dijalog je bio ključna tema.

„Napredak u dijalogu od ogromnog je značaja kako za trajno očuvanje mira i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi tako i za proces evrointegracija obe zemlje. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem koliko je važan progres u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma. Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovanje. Jednostrani potezi tu nisu od koristi“, rekao je Šolc novinarima u Berlinu.

Kako je ocenio, na putu ka članstvu, za Srbiju je najvažnije da dosledno ostane na putu sprovodjenja reformi i da ostvari napredak naročito u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i vladavine prava

„Nemačka vlada izričito potvrdjuje evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, u interesu regiona i Evropske unije je da one budu punopravne članice EU“, rekao je i dodao da će se založiti da članstvo tih zemalja bude obećanje koje će ispuniti.

Najvažniji projekat u kontekstu evrointegracija je, dodao je, uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta.

Jedna od tema sastanka bila je, kako je naveo, reakcija na „brutalan rat Rusije protiv Ukrajine koji još traje“.

„Veoma je važno da svi šaljemo istu poruku i da istaknemo da ne možemo prihvatiti rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine. To je posebno teška situacija i upravo u takvim vremenima ubedjen sam da svi koji su u istom taboru moraju pružati jedni drugima podršku“, rekao je.

Vučiću je, dodao je, izrazio zabrinutost zbog situacije u BiH i secesionističkih nastojanja srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„U BiH je sada više nego ikada važno da se zauzmu svi konstruktivni partneri za bolji razvoj“, dodao je.
Najavio je da će za nekoliko nedelja posetiti Zapadni Balkan, uključujući i Srbiju.