Na sastanku sa Zijade u Beogradu, Vučić je rekao i da je za Srbiju “od suštinskog značaja da se pitanje Kosova i Metohije i dalje razmatra” u Savetu bezbednosti UN, prevashodno kako bi međunarodna zajednica bila transparentno informisana o situaciji na terenu, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Vučić je kazao da se Srbija “dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i primenu pravno obavezujuće” Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, kojom je uspostavljen i UNMIK, navodi se.

Zijade je rekla da UNMIK, u skladu sa svojim mandatom, poštuje Povelju UN i Rezoluciju 1244, i da se zalaže za poštovanje svih međunarodnih sporazuma, dodaje se.

Vučić je kazao da je Beograd “u potpunosti posvećen” dijalogu sa Prištinom, navodeći da o tome “svedoči i pokazana volja za nastavak pregovora u Briselu, kao i ukupni napori u potrazi za rešenjem krize koju je nametnula prištinska strana preduzimanjem jednostranih poteza”, piše u saopštenju.

“Smatramo neprihvatljivim učestale napade na Srbe, njihovu imovinu i nasleđe, zbog čega je blagovremena reakcija, kao i osuda provokacija od Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice ključna”, naveo je Vučić i izrazio nadu da će Srbija uspeti da sačuva mir i stabilnost.

Vučić je rekao i da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi procesu pomirenja, dodaje se.