“Uspeli smo da podignemo plate i penzije koliko vidim najviše u Evropi. Ima samo jedna zemlja koja je više uradila. Naša stopa javnog duga na današnji dan ne prelazi 55 odsto, i to je nešto što je na ponos svim građanima Srbije”, rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je građanima čestitao Novu godinu, a vernicima predstojeće božićne praznike i istakao da je ovo njegov poslednji predsednički mandat i da neće da menja Ustav.

“Moj posao je da budem na strani građana i svakog čoveka u zemlji, i to ću da činim na najbolji način, uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo”, rekao je i ocenio da će 2023. biti teška godina za ceo svet.

Naveo je Srbija ima najnižu do sada stopu nezaposlenosti od 8,9 odsto i da je privukla 66 odsto ukupnih stranih investicija na zapadnom Balkanu, a da je bruto domaći proizvod (BDP) prošle godine bio 60,3 milijardi evra.

Vučić: Devet država povuklo priznanje Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da zvanični Beograd po pitanju Kosova očekuju teški izazovi, te istakao da je devet država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti.

On je na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija kazao i da trenutno 106 država ne priznaje nezavisnost Kosova, da ga 84 prizaje dok, kako je kazao, tri države nisu načisto.

Rekao je da je devet država povuklo priznanje Kosova i da su to Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi, te da, “čekamo desetu”.

Naglasio je i da Beograd nije napravio nijedan incident niti jednostran potez i da jekazao, “mir na jedvite jade očuvao”.

“Nijednog trenutka nikoga nismo provocirali, osim ako neki ne kažu da naše građane ne doživljamo kao sugrađane ili Kosovo i Metohiju kao našu teritoriju”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, svog Ustava i naroda nećemo da se stidimo, iako Srbija ne može da se suprotstavimo velikim silama – SAD, Nemačkoj, jer je mala.

Kazao je i da će zvanični Beograd nastaviti svoju borbu, te da će, kako je dodao, uvek želeti mir sa Albancima.

“Uvek ćemo želeti poštovanje svih sporazuma koje smo potpisali, a oni beže od svih šest i Albanci i međunarodna zajednica”, rekao je on.

Naveo je da će Srbija nastaviti da čuvamo slobodu i nezavisnost, te ocenio da to neće biti lako i jednostavno.

Vučić: Pozivi da uvedemo sankcije Rusiji su na brutalan način mešanje u naše unutrašnje stvari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pozivi iz Evropske unije za uvodjenje sankcija Rusiji, zbog njene agresije na Ukrajinu, “na brutalan način mešanje u naše unutrašnje stvari”.
Vučić je tokom godišnjeg obraćanja novinarima u Palati Srbija, govoreći o rešavanju kosovskog problema, za kosovskog premijera Aljbina Kurtija rekao da je “tinejdzer koga su stvorili” iz medjunarodne zajednice, i “bahato derište koje može da lupa šamare svima”.

“Mi se držimo svog Ustava, to je sve što mogu da kažem. Za sve ostalo spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, a ne poniženja za Srbiju”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li će biti vanrednih izbora u 2023. godini, Vučić je rekao da su mu izbori “poslednja rupa na svirali”.

“Ja sam svoje izbore završio, ali nije nevažno kako će se upravljati Srbijom, i uvek ću podržavati snage i opcije koje zemlju vuku napred. Šta će biti, videćemo”, rekao je Vučić.

On je rekao da “od izbora da bežimo nećemo”.

“Samo izrazite svoju želju, kažite to hoćemo, to ćete da dobijete, ali nemojte da tražite rezultat koji hoćete od nas”, kazao je Vučić.

Govoreći o istraživanju Istraživačko-izdavačkog centra Demostat, da Srpska napredna stranka (SNS) ima malu homogenost, te da je stoga moguća pobeda opozicije u Beogradu, Vučić je rekao “ajde bre nemojte da pričaju gluposti” i da je “homogenost ubedljivo najveća u SNS” i da iznosi više od 60 odsto.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu ministra odbrane Miloša Vučevića, o ujedinjenju srpskih zemalja u 2023. godini, Vučić je rekao da je on to mislio na kulturno ujedinjenje.

“Što više jedinstva sa njima, ne rušeći teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, kazao je Vučić.

Vučić: Ovo je moj poslednji mandat predsednika Srbije, od naredne godine neću biti ni predsednik SNS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da je ovo njegov poslednji predsednički mandat.

Vučić je na početku godišenjeg obraćanja rekao da “neće da menja Ustav” da bi ostao duže predsednik Srbije.

“Ovo je moj poslednji mandat, neću da menjam Ustav. Uskoro u prvoj polovini sledeće godine neću biti više ni predsednik političke partije”, rekao je Vučić.

On je govoreći o natalitetu rekao da nam “više nije problem migracija”, već to što “nemamo dece koja se radjaju”.

“Mnogo manji broj ljudi odlazi u inostranstvo, ali nemamo dece koja se radjaju”, rekao je Vučić i dodao da najniži prirodni priraštaj nije u nerazvijenim krajevima, već u Beogradu, gde je “situacija najgora”.