{Video1:}

“Beskrajno sam zahvalan na prilici da naučimo mnogo toga i na poštovanju koje pokazujete prema jednoj maloj zemlji a mi ćemo umeti da to uzvratimo”, rekao je Vučić posle sastanka sa kineskim predsednikom koji je u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Vučić je naveo da se očekuje napredak u saradnji dve zemlje koja bi trebalo da bude podignuta na nivo “zajedničke budućnosti”.

Srbija će, kao  je istakao, o svim važnim političkim pitanjima imati podršku Kine.

“Kina u smislu poštovanja međunarodnog prava, Povelje UN, ima našu podršku. Zahvalan sam Siju što je saslušao naše molbe i što je na svaku odgovorio”, rekao je Vučić.

Sa kinsekim predsednikom je, kako je naveo, razgovarao o slobodnoj trgovini, poljoprivredi, industriji, veštačkoj inteligenciji, saradnji u vojnom bezbednosnom sektoru, kulturi, zdravstvu, avio linijama, Ekspo 2027.

“Dobili smo uveravanja da će Kina na svaki način podržati Ekspo koji je prilika za napredak i razvoj”, rekao je Vučić.

On je izjavio tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga ispred Palate Srbija da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta i dodao da zbog toga svuda i na svakom mestu kaže da je Tajvan Kina.

“Hvala vam što ste u ovolikom broju došli da pozdravite velikog, čeličnog prijatelja Srbije, Sija. Kineski predsednik nigde neće naići na ovoliku ljubav i podršku kao ovde u Srbiji,” rekao je Vučić.

On je okupljenim građanima na platou ispred Palate Srbija kazao da je poseta kineskog predsednika istorijska jer samo ugovor o slobodnoj trgovini potpisan sa Kinom donosi sigurnost, omogućiće izvoz srpskog goveđeg mesa na ogromno tržište, izvoz jabuka, borobnice i šljive.

“Za nas iz Srbije neće biti tarifa, znate šta to znači za našu zemlju”, rekao je on.

Predsedniku Kine Si Đinpingu na platou ispred Palate Srbija priređen je svečani doček uz državne počasti čime je počeo zvaničan deo njegove posete Srbiji..

Nakon svečanog dočeka planiran je sastanak Sija i Vučića u užem formatu, potom plenarni sastanak delegacija Srbije i Kine i potpisivanje zajedničke izjave i razmena potpisanih bilateralnih dokumenata.