Vučiću je prethodno priredjen svečani doček ispred predsedničke palate, objavio je predsednik Srbije na Instagramu.

“Hvala na divnoj dobrodošlici! Svečani doček u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom”, napisao je Vučić.

Jednodnevnu posetu Turskoj Vučić je počeo obilaskom Mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države.

Posle sastanka u četiri oka, dva lidera će prisustvovati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Zvaničnici dve zemlje potom će potpisati više sporazuma sa ciljem unapredjenja bilateralne saradnje, posle čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Posetu Ankari Vučić će završiti večerom sa turskim predsednikom.

Povodom Vučićeve posete Turskoj, ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković izjavio je da su odnosi dve zemlje na “istorijskom vrhuncu” i da se dodatno razvijaju.

Marković je agenciji Anadolija rekao da je “izrazito srdačan i iskren odnos” Erdogana i Vučića “učinio bilateralne odnose tako sjajnim, produktivnim i obostrano korisnim”.

“Naši odnosi mogu samo dodatno da napreduju tako da svi možemo da uživamo u koristima, ne samo u interesu naše dve države, već u interesu regionalne saradnje i šire”, kazao je Marković.

Naveo je da će u središtu Vučićeve posete Turskoj biti “bilateralni odnosi, naročito dalje širenje i upotpunjavanje višestrane saradnje u nizu oblasti”.
Erdogan najavio da će sa Vučićem pričati i o BiH

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema njegovog današnjeg sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenela je turska agencija Anadolija.
“S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu preduzeti na Balkanu, razgovaraćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za celu regiju. Verujemo da je rešenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti”, rekao je Erdogan pre današnjeg sastanka sa Vučićem.
On je dodao da će Turska “objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti da čuva svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize.”
Erdogan i Vučić sastali su se danas u predsedničkoj palati u Ankari ispred koje je Vučiću prethodno priredjen svečani doček.
Posle sastanka u četiri oka, Erdogan i Vučić će prisustvovati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.
Zvaničnici dve zemlje potom će potpisati više sporazuma sa ciljem unapredjenja bilateralne saradnje, posle čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.
Jednodnevnu posetu Turskoj Vučić je počeo obilaskom Mauzoleja Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države, a završiće je večerom sa turskim predsednikom.