Vučić je prvo razgovarao sa Lajčakom a potom im se pridružio i Eskobar.

Nakon tih razgovora nisu najavljena obraćanja medijima.

Lajčak i Eskobar došli su u Prištinu i Beograd u jeku pojačanih tenzija na severu Kosova, gde su Srbi postavili barikade na putevima posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a Beograd najavio da će zatražiti od misije Kfor odobrenje za povratka srpskih snaga na Kosovo.

Eskobar je juče u Prištini rekao da SAD “kategorički odbijaju i uopšte ne podržavaju” mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova. On je kazao da ne očekuje da do toga dođe i da Kosovo ima “veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD”.

“Očekujemo ostvarivanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i i napredak u prihvatanju francusko nemačkog plana”, izjavio je Eskobar posle razgovora sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je u ponedeljak da Lajčak u Prištinu i Beograd dolazi s dopunjenim mirovnim planom i da je EU spremna da pošalje pojačanje u misiju EU na Kosovu (Euleks).

U međuvremenu, lideri Kosova danas su na svečanosti u Prištini potpisali zahtev Kosova za članstvo u EU i najavili da će ga sutra predati Češkoj kao predsedavajućoj EU.