„Pred nama je ključnih šest meseci u kojima se pravi razlika, oni koji su preživeli jedva sa veoma malim šansama za uspešan napredak u budućnosti, oni koji su preživeli, ali oslabljeni i oni koji su preživeli, ali su isplivali kao najjači. To će u Evropi da stvori dodatnu razliku izmedju Nemačke i ostalih, Nemačka će da ode u nebesa u odnosu na sve druge, bez obzira na probleme sa kojima se suočava, najjači su, najsnažniju privredu imaju, mogu da bacaju pare“, rekao je Vučić za televiziju Pink u Njujorku.

Izjavio je da će se Ujedinjenim nacijama obratiti na engleskom jeziku nakon predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Govoriće, najavio je, o poštovanju medjunarodnog prava i ostalim „stvarima koje muče gradjane Srbije“, a govor je podelio u pet tačaka.

Vučić boravi od danas do 23. septembra u Njujorku gde će učestvovati na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Tokom boravka predvidjeni su brojni bilateralni susreti sa svetskim zvaničnicima kao i obraćanje Generalnoj skupštini UN.

Vučić: Ne postoji šansa da pustimo Kosovo u UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne postoji šansa da Beograd prihvati da Kosovo postane deo Ujedinjenih nacija.
„Ne možemo da prihvatimo da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić iz Njujorka za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, za Srbiju će biti problema i ukoliko prihvati i ukoliko ne prihvati članstvo Kosova u UN.

„Ako prihvatimo, nikada nećete moći da izbacite iz UN. Ako ne prihvatimo, bićemo izolovani. Sve ima svoje posledice“, naveo je Vučić.

On je naveo da mu je tokom posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu, ponudjen papir koji je on odbio da primi.

„Da kažem da li je sve tačno što je objavljeno (na sajtu Albanianpost), ne mogu, nisam zapamtio sve što je pisalo na te četiri strane. Znao sam da ne treba da uzmem taj papir“, rekao je Vučić i istakao da objavljivanje papira nije došlo sa srpske strane.

Vučić odbacio tvrdnje da ga je američki ambasador ubedio da se održi Europrajd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas tvrdnje da je dozvolio šetnju u okviru Europrajda u Beogradu zbog pritisaka američkog ambasadora Kristofera Hila i dodao da njemu nijedan ambasador ne može ništa da naredi.

„U šta me je ubedio? Da ih policija provede kroz park, umesto da idu preko skupštine, do Trga i donjeg Kalemegdana… Policija ih je samo sprovela od Ustavnog suda do Tašmajdana. Nikakve šetnje tu nije bilo“, rekao je Vučić za televiziju Pink iz Njujorka.

Vučić je optužio, kako je rekao, „lažne desničare“ da šire te tvrdnje i laži jer „polaze od sebe“.

„Meni nijedan ambasador ne može da naredi ništa. Ne zato što sam jak, ja ih poštujem sve, ali suština je da morate da držite čvrst stav države“, rekao je on.

Predsednik je dodao da je sa Hilom na dan održavanja Parade ponosa govorio najviše o Kosovu i o energetici.

„Tek kada smo završavali, ja sam bio taj koji ga je pitao gde će ići tog dana. On je rekao da ide u Pranjane (obeležavanje misije Halijard) i da još nije doneo odluku da ide na protest ispred Ustavnog suda“, rekao je on.

Vučić: Ozbiljan rad na pokretanju državotvornog pokreta za opstanak i napredak Srbije
 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, na planu unutrašnje politike, u narednih šestih meseci, ozbiljan rad na pokretanju velikog i državotvornog pokreta za opstanak i napredak Srbije.

Vučić je za televiziju Pink izrazio uverenje da će u tome imati veliku podršku gradjana Srbije.

„Da se suprotstavimo teškim bolestima koje su u poliitičkom smislu ophrvale društvo… i verujem da ćemo imati veliku podršku naroda za normalnu i pristojnu Srbiju“, rekao je on

Prema njegovim rečima, takva Srbija će brinuti o sebi i svojim nacionalnim i ekonomskim interesima, umesto o drugima.
Izrazio je uverenje i da će u medjuvremenum, velikim radom biti savladane sve teškoće koje su pred Srbijom.

Rekao je da ne misli i da ne bi trebalo da vlada Srbije ukine veronauku u državnim školama, što je ranije danas zatražilo više nevladinih organizacija i javnih ličnosti.

Vučić je kazao i da je to pitanje domaćeg obrazovnog sistema.

Ocenio je da Srpska pravoslavne crkva (SPC) ima istorijsku ulogu za opstanak srpskog naroda.

„Ne mislim da Crkva nema pravo da iznese svoj stav o nečem, naprotiv , uvek ću se zalagati za to da ima pravo na svoj stav mada ponekda odredjene stvari ne razumem…“, rekao je on.

Apel za ukidanje veronauke u državnim školama pored Helsinškog odbora za ljudska prava uputili su, ranije danas i Savez antifašista Srbije i Gradjanski demokratski forum.

Smatraju da vlada Srbije treba da ukine veronauku u državnim školama, jer je „nedopustivo“ da SPC, u sekularnoj državu poput Srbije odredjuje školske programe i odlučuje šta je moral i nacionalni interes.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.