Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sančesom, Vučić je rekao da između dve zemlje postoji „istinski veliko prijateljstvo“ i ukazao na nedvosmislenu podršku Španije evropskom putu Srbije.

„Španija je nama istinski prijateljska i iskreno prijateljska zemlja. Dragi prijatelju, u ovoj zemlji vas svi vole, nijednog čoveka nećete naći ko ne misli tako“, kazao je Vučić.

Naveo je da je sa Sančesom razgovarao o evrointegracijama Srbije i izrazio zahvalnost španskoj vladi „na kontinuiranoj i konstantnoj podršci, bez traženja dlake u jajetu i dodatnih uslova za Srbiju“.

„Španija uvek podržava evropski put Srbije, to smo mogli da osetimo na svakom samitu, na svakom sastanku“, dodao je.

Vučić je kazao da je Sančesu zahvalio „na podršci međunarodnom javnom pravu“ po pitanju Kosova, i da ga je upoznao sa tokom briselskog dijaloga sa Prištinom. Španija je jedna od pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Naveo je da je sa Sančesom analizirao i situaciju u Ukrajini i „predstojeću jesen i zimu“.

Vučić je rekao da je Srbija znatno uvećala trgovinsku razmenu sa Španijom prethodnih godina i naveo da je ona iznosila 811 miliona evra u 2021. godini, a da je u prvih pet meseci ove godine povećana 64,7 odsto.

„Razgovarali smo o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, imaćemo veliki (špansko-srpski) biznis forum u oktobru u Beogradu, to će biti prilika za dogovaranje mnogih poslova“, naveo je predsednik Srbije.

On je kazao i da će Srbija nastaviti da kupuje vojnu opremu od Španije i da će sa tom zemljom „završiti pravljenje svih sporazuma“ koji su važni za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku i druge oblasti.

Uoči sastanka, Vučić je Sančesu priredio svečani doček ispred Palate „Srbija“, nakon što je španskog premijera na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Posle sastanka Vučića i Sančesa održan je plenarni sastanak delegacija dve zemlje.

Posetu Beogradu Sančes će završiti sutra, sastankom sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Španski premijer će do 1. avgusta posetiti i Sarajevo, Mostar, Podgoricu, Skoplje i Tiranu, a cilj turneje je da „ponovo aktivira, oživi i revitalizuje proces proširenja“ EU na Zapadni Balkan, naveli su nedavno španski mediji.