Vučić je u objavi na Instagramu naveo da je Srbima sa Kosova i Metohije “uskraćeno da budu slobodni, da imaju pravo da se kreću, da idu u škole i bolnice, da čuvaju živote i perspektivu svoje dece”.

“Srbi ne traže mnogo, traže samo ono što na šta svi drugi imaju pravo a samo je Srbima uskraćeno. Traže da budu pušteni na slobodu oni koji su bez ikakvog razloga uhapšeni, pritvoreni. Traže da se povuku oni koji su sa dugim cevima bez prava došli da okupiraju sever Kosova i Metohije, da budu ukinute liste za hapšenje koje je prištinski režim napravio zato što su se Srbi suprotstavili njihovom teroru”, naveo je predsednik Srbije.

Podsetio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao prvi uslov Briselskog sporazuma, preduslov povratka Srba u kosovske institucije, što je, kako je rekao, nešto drugo od uklanjanja barikada.

“Za sve to kao predsednik Srbije uvek ću im pružiti podršku i neću se kriti od velikih i moćnih u svetu. I kad to kažem, takodje ću biti dovoljno odgovoran da ih pozovem da čuvaju mir, da sačuvaju staloženost i strpljenje jer mir je u našem najvećem interesu, Srba, Srbije i našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Živeo srpski narod na Kosovu i Metohiji, živela Srbija”, naveo je Vučić.

Protest Srba kod mesta Rudare na severu Kosova najavljen je za 12 časova.