“Mi se ne busamo u grudi niti išta slično, ali, kao što vidite, moj odgovor će i dalje biti da ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To smo uspeli dve godine. Da li ćemo to nastaviti da radimo – ne znam, ali se nadam”, rekao je Vučić u razgovoru sa generalnim direktorom Tass Andrejem Kondrašovom.

Vučić je kazao da je Srbija, kada je počeo rat u Ukrajini, osudila sukob ali i odlučila da ne uvodi snakcije Rusiji.

“Kada je počeo sukob u Ukrajini, rekao sam da ne znam kako će se događaji razvijati. I onda smo na državnom nivou odlučili da osudimo sukob, kao i svi ostali, ali smo rekli da je naš stav da ne uvodimo sankcije (protiv Ruske Federacije). Ja sam to tada rekao jer znamo po sebi kako je kada vam se uvedu sankcije. Imamo nama prijateljski narod i bilo bi nepravedno prema ruskom narodu da to uradimo”, rekao je Vučić u danas objavljenom intervjuu.

On je dodao da je danas, tačno dve godine od početka rata, Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela nikakve sankcije Rusiji.

“Imate mnogo prijatelja u svim evropskim zemljama i svi su uveli sankcije Rusiji. Neko će vam reći da ih je uvela centralna vlast, a oni su protiv toga, neko će reći uveli smo sankcije, ali pomažemo u drugim stvarima. Jedina država koja nije uvela sankcije je mala Srbija”, naglasio je Vučić i dodao da su na svakom događaju na međunarodnom nivou gde je on prisutan “glavna tema sankcije Rusiji”.

Tass podseća da je “nakon početka specijalne vojne operacije” u Ukrajini, Vučić, u obraćanju naciji posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji.

On je tada najavio i da Srbija privremeno obustavlja vojne i policijske vežbe sa svim stranim partnerima. Rekao je i da Srbija i Rusiju i Ukrajinu smatra bratskim državama i da žali zbog toga što se dešava na istoku Evrope, kao i da je Beograd spreman da pruži humanitarnu pomoć Kijevu, dodaje Tass.