“Ne mogu da govorim o detaljima tog papira, ali suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve medjunarodne insttucije, uključujući UN, a Srbija će za to, nije precizirano, ali dobila bi brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist”, rekao je Vučić.

On je istakao da je za Srbiju i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to će nositi “svoje posledice” jer cela ideja se zasniva na tome da Srbija, bez formalnog priznanja, pokaže da je saglasna sa članstvom Kosova u UN.

Vučić je istakao da je ideja Evrope da se pitanje Kosova što pre reši izmedju ostalog kako bi se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu taj argument “izbio iz ruku”.

Vučić je rekao da Albanci sve teme razgovora biraju zajedno sa zemljama EU i da je najveća greška Srbije što je dozvolila da razgovori predju pod nadležnost Evropske unije.
U novembru početak procedure prijema Kosova u Savet Evrope

Predsedsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović 19. oktobra predstaviti stanje ljudskih prava na Kosovu pred tom medjunarodnom organizacijom, a da će početkom novembra Biro komiteta ministara doneti odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope.
“Oni čekaju da madjarski član napusti Biro komiteta ministara, da udje litvanski član. To nije ‘ad hok’ akcija, mi znamo da se to planira već mnogo meseci i onda će krenuti u proceduru koja dugo traje, ali sa jasnim ishodom da Kosovo prime u Savet Evrope”, rekao je danas Vučić u obraćanju u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, na taj način se želi da se izvrši dodatan pritisak na Srbiju, da Kosovo pre svega bude primljeno u Interpol, ali i specijalizovane agencije UN, od Uneska do mnogih drugih. “Ne bi li se izvršio pritisak da to prihvatimo i da nam na kraju osatane da se suočimo i da naš unutrašnji pravni sistem prihvati fakte, prihvati činjenice, odnosno dozvoli nezavisnost Kosova i u formalnom smislu”, kazao je.

Istakao je da “mogu da nam uzmu sve”, ali da će se Srbija boriti politički, pravno, i braniti svoj teritorijalni integritet.

“Izgledi su nam mali, ali kako god bilo, u ovom trenutku ne postoji volja u srpskom rukovodstvu, dok sam predsednik, bar u tom jednom delu izvršne vlasti, neće postojati volja, za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvom Kosova u UN”, istakao je Vučić.

Naveo je i da na Kosovo i Metohiju uskoro stiže 300 novih vojnika iz SAD, sa ciljem da “dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova”.

“To je trebalo da bude jasan signal nama, ali i Srbima na Kosovu i Metohiji, da ne sanjaju o poštovanju Povelje UN, da ne sanjaju i ne maštaju o poštovanju odluka UN, uključujući i Rezoluciju 1244, jer mora da se zna čija je jedina odluka koja mora da se poštuje, a to je odluka politike sile”, rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija “razumela poruku”, ocenjujući da je medjunarodno pravo pogaženo, ali da Srbiji ne preostaje ništa osim da se poziva na to pravo i da bude “jedina koja ga se pridržava u potpunosti”.

Dodao i da su provokacije Albanaca gotovo svakodnevne, kroz pojavljivanje njihovih specijalnih policijskih jedinica koje “nemaju nikakve veze sa Direktoratom i regionalnom policijom Sever”, kao i da je 6. oktobra na Severu bio prisutan veliki broj britanskih vojnika.

“Oni će reći da su to redovni zadaci. Nekako redovni zadaci uvek na severu Kosova i Metohije, nikako da budu negde drugo”, dodao je Vučić

On je naveo da Srbija u ovom trenutku ima osam nota o povlačenju priznanja Kosova i naglasio da će nastaviti da rade na tome, ali da očekuje da će “velike sile to napadati”.

Vučić: Potpisao sam naredbu da 20 odsto svega što proizvedemo mora da ostane Vojsci Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je potpisao naredbu da 20 odsto svega što zemlja proizvede mora da bude ostavljeno Vojsci Srbije, jer će “sukobi u svetu još trajati”.

“Krenuli smo u dodatna ulaganja, 100 miliona evra od juče je uloženo, ne želimo da naše mašine budu iz šezdesetih i sedamdesetih godina”, rekao je Vučić u Palati Srbija.

On je kazao da Srbija pronalazi kupce za svoju robu, da bi moglo da se proda sve što se napravi narednih 20 godina.