Vučić je na Instagramu napisao da će razgovore sa Lajčakom “o Kosovu i Metohiji i evropskoj budućnosti Srbije” nastaviti večeras i sutra.

U saopštenju Vučićevog kabineta navodi se da je on sa Lajčakom razgovarao “o evropskom predlogu, formiranju Zajednice srpskih opština i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca”.

Vučić je, kako se navodi, “naglasio da Srbija odgovorno radi i da posvećeno pristupa razgovorima u cilju postizanja kompromisnih i održivih rešenja neophodnih za normalan život i bolju budućnost svih građana, uz jasno navedena ograničenja”.

On je ponovio da je formiranje Zajednice srpskih opština preduslov za normalizaciju odnosa, kao i za bezbednost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu, dodaje se.

Lajčak je došao u Beograd posle prošlonedeljne posete Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu 18. marta.

U fokusu pregovora u Ohridu biće finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se Vučić i Kurti, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, saglasili 27. februara u Briselu.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *