Predstavljajući zaključke sa sastanka, Vučić je kazao da će Vlada Srbije tražiti od EU i drugih medjunarodnih faktora da se Srbima sa Kosova i Metohije, koji kako je rekao, koriste legalne i legitimne tablice, omogući potpuna sloboda kretanja. 

“Ne tražimo ništa više nego da Priština postupi u skladu sa sporazumima iz dijaloga i sbim drugim relevantnim međunarodnim dokumentima. Ako odbace kompromisno rešenje, srpska strana će uvratiti snažnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka. Neće im biti prijatno kad budu videli kako to funkcioniše ako nastave da maltretiraju Srbe”, rekao je Vučić u Raški.

Na sastanku je usvojen i ;zahtev za “bezuslovnim i hitnim” formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), što je po Vučićevim rečima, apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu sa Prištinom i preduslov povratka Srba u kosovske institucije. 

“I to da ZSO bude formirana isključivo u skladu sa četiri sporazuma iz dijaloga koji su do sada postignuti”, rekao je predsednik Srbije. 

Jedan od zahteva odnosi se i na povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova.

“Te snage su protivpravno na severu Kosova, svi predstavnici međunarodne zajednice su upoznati s tim. Od danas ćemo, verujem bezuspešno, ali na svakom mestu tražiti povlačenje tih jedinica”, rekao je Vučić. 

Dodao je da država Srbija nije učestvovala u donošenju odluke Srba sa Kosova i Metohije da bojkotuju predstojeće lokalne izbore na severu pokrajine, ali i da i pored toga, neće ići protiv Srpske liste niti će “ostaviti na cedilu svoj narod”. 

Na sastanku je usvojen i zaključak o dodatnoj finansijskoj podršci Srbima sa Kosova i Metohije.

Vučiće je u razgovoru sa političkim predstavnicima Srba ponovio da je zadatak vlasti u Beogradu da nastave razgovore i da pokušaju da ostvare normalizaciju odnosa sa Prištinom.

“Za nas je komprmis dobra reč, moramo da istrajavamo na tome ali se plašim se da to neko ne želi”, rekao je Vučić.

On je odbacio optužbe Prištine da finansira “paravojsku” na severu Kosova.

“Ti ljudi ne razumeju da je svaki Srbin na Kosovu i Metohiji, sa izuzetkom njih nekoliko koji zato što su ucenjeni od stranih službi i albanske tajne policije, kažu da ne žive u Srbiji, naš rezervista. A čiji bi bio? Ne, nego da ide u nečiju tuđu vojsku pa da napadaju svoj narod? Pa da li ste normalni? Nijednom momku ni sa severa ni sa juga, koji to želi, nikada neće biti zabranjeno da služi vojsku u svojoj otadžbini”, rekao je Vučić.

Kazao je i da je jutros u Beogradu imao “dobar sastanak” sa španskim ministrom spoljnih poslova Hoseom Manuelom Albaresom koji mu je kako je rekao, potvrdio da će Madrid “kao i do sada, vrlo čvrsto da drži kurs” po pitanju statusa Kosova.

“Hvala im na tome, na svakoj vrsti pomoći”, rekao je predsednik Srbije.