Vučić je u obraćanju građanima preko medija kazao da se to odnosi na situaciju na Kosovu, i na ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

“Od dolaska Kurtija na vlast 2021. godine, počinjeno je 494 etnički motivisanih napada na Srbe i srsku crkvu. Prethodnih devet godina imali smo svega 170 napada više”, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da međunarodna zajednica nije sankcionisala takvo ponašanje Prištine, osim što su im uvedene sankcije koje se, prema njegovoj oceni, ne poštuju.

“Za proteklih godinu dana na apsolutno svim međinarodnim fomrumima su učestvovali ti kojima su uveli sankcije”, kazao je Vučić.

Rekao je i da je Kosovo “kažnjeno” viznom liberalizacijom, a onda im je “unapređen status u Parlamentarnoj skupštini NATO”.

“Kaznili su ih zatim time što su pokrenuli inicijativu za prijem u članstvo Saveta Evrope”, zaključio je Vučić.

Povodom odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima Vučić je rekao da Srbija “ni usput, ni ne usput neće prihvatiti ukidanje dinara”, kao i da mu je neko iz međunarodne zajednice predložio da se proda ogranak Poštanske štedionice nekoj drugoj banci.

“Oni jednostavno svi zajedno nisu normalni”, rekao je Vučić.

Ocenio je, povodom situacije na Kosovu, da su sve akcije vlasti u Prištini usmerene na iseljavanje Srba sa severa Kosova.

Vučić je rekao da su Srbi na severu Kosova “institucije napustili sami”, čak i protiv njegovog saveta.