Vučić, koji u Kini predvodi brojnu srpsku delegaciju, rekao je srpskim medijima da će taj sporazum, koji će sutra biti potpisan u prisustvu predsednika Kine Si Đinpinga, obuhvatiti 10.412 proizvoda sa srpske strane i 8.930 sa kineske.

“Potrebno je da prođe razmena nota sa kineskom stranom, u roku od 90 dana, i sporazum će do maja ili juna stupiti na snagu. To bi značilo da više ne bismo imali nikakve carine, koje su danas veoma visoke, na sprsku jabuku, šljivu i breskvu, kao ni na sojino ulje, koje je danas jedan od najprodavanijih srpskih proizvoda”, kazao je Vučić.

Vučić, koji će u Kini učestvovati na trećem Forumu za međunarodnu saradnju “Pojas i put”, dodao je da sporazum znači da neće biti carine ni na smrznutu malinu, ni na pivo, vodu, kiselu vodu i gotovo sve faramaceutske i industrijske proizvode.

“Vino će za pet godina biti u potpunosti bez carina, koja će postepeno biti smanjivana po 20 odsto u narednih pet godina. Posle pet godina počeće bescarinski izvoz srpskih vina u Kinu i naši vinari će imati mnogo bolju cenu na kineskom tržištu. Carina na rakiju će biti ukinuta za deset godina, tako što će svake godine biti niža za po 10 odsto”, naveo je Vučić.

Naveo je da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom “velika stvar koja će pomoći Srbiji da uvozi sirovine po značajno nižim carinama” i ukazao da je to “posebno važno za srpske čeličane i rudnike”.

Vučić je rekao da su politički odnosi Srbije sa Kinom “izuzetni zahvaljujujući predsedniku Siju”, i ukazao da železara u Smederevu postoji samo zahvaljujući šefu kineske države.