“To je poštovanje medjunarodnog javnog prava i ništa više od toga. To je važno i zbog zaštite stanovništva i kontrole prelaza, jer bi to smanjilo tenzije”, rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da je “siguran” da taj zahtev neće biti prihvaćen.

“Važno je da zahtev bude formalan, jer će, jednog dana kada se situacija promeni, ne mogu da kažu ‘niste to tražili'”, kazao je predsednik.

Vučić: Francusko-nemački papir je da se naježiš kad čitaš

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je “najnoviji papir” govoreći o francusko-nemačkom predlogu koji je “postao papir Evropske unije” takav da “iskočiš iz kože”, ali “mi moramo da kažemo da želimo da razgovaramo”.
“U jednom članu se kaže Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj medjunarodnoj organizaciji, što znači da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama”, rekao je Vučić, za Radio televiziju Srbije (RTS).

Govoreći o prilikama na Kosovu rekao je da zna gde se nalazi uhapšeni Dejan Pantić, “živ je, da imam neke druge okolosti prvo bih javio njegovoj porodici”.

“Kod Srba na Kosovu vri, neće da trpe Kurijev teror. Nisam imao pojam da će da postave barikade”, rekao je Vučić.

On je rekao da ne možemo da račumo na “fer odnos” dela medjunarodne zajednice, jer otvoreno kažu da ih ne zanimaju obaveze iz zaključenih sporazuma i da one važe samo za Srbiju.

Vučić: Srbi na severu Kosova traže elementarno, a ne ‘preko hleba pogače’

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbi na Kosovu i Metohiji traže samo elementarne stvari za život, a ne “preko hleba pogače”.
Vučić je za RTS rekao da je zamolio sve Srbe na Kosovu da ne napadju medjunarodne snage, jer “ti ljudi nisu veliki prijatelji i jedva čekaju da Srbiju okrive za nešto”.

“Moramo da budemo pametni i snažni da sačuvamo mir. Da budemo uporni, trpeljivi i spremni na kompromise”, kazao je on.

Predsednik je ponovio da će komandant KFOR-a “naravno” doneti negativnu odluku na zahtev da se vrati policija i vojska na Kosovo.

“Rekao sam i (specijalnom predstavniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu) Eskobaru da za mene nije tajna da ćete doneti negativnu odluku, samo čekam da vidim šta ćete da napišete”, rekao je on.