„Ne mogu da kažem da je to (protest) bio napad preko posrednika jer je tamo bilo mnogo običnih ljudi, ali ako je pitanje da li postoji sukob preko posrednika u Srbiji, nesumnjivo postoji, između Istoka i Zapada“, kazao je Vučić u svom kabinetu.

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa, od Rusije je kupovala i oružje, dok Kina mnogo investira u Srbiji, uglavnom u rudarstvo i infrastrukturu, navodi Rojters i dodaje da je Srbija, iako je u UN osudila rusku invaziju na Ukrajinu, odbila da se pridruži sankcijama protiv Moskve.

„Pokušavamo da preživimo sa što manje rana i ožiljaka“, kazao je o međunarodnj poziciji Srbije Vučić, koga Rojters opisuje kao „bivšeg nacionalistu koji je prihvatio proevropske politike“.

Povodom spora Beograda i Prištine oko preregistracije vozila sa srpskim tablicama na kosovske, za šta rok od dva meseca počinje da teče 1. septembra, Vučić je kazao da ne veruje da vlasti u Prištini žele „ozbiljan razgovor ili ozbiljan dijalog“, ali da veruju da mogu da nametnu svoje planove uz podršku Zapada.

„Verujem da će one zemlje koje štite takozvanu nezavisnost Kosova, ubediti režim u Prištini da se ne igra sa sukobom u regionu koji je svakako pun problema“, naveo je Vučić.