Vučić je istakao da Srbija nije nikome ništa dužna i da su oni kojima Srbija već 230 dana pod pritiscima ne uvodi sankcije, njoj uveli sankcije nakon tri dana bez pritisaka.

“Mi ovo ne činimo samo zbog povoljnije cene gasa ili podrške u Savetu bezbednosti (UN), već zbog medjunarodnog javnog prava i poštovanja sebe jer znamo šta sankcije radile nama”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i da će buduća vlada možda doneti neke drugačije odluke, kao i da će on obavestiti gradjane ukoliko dodje do promene spoljne politike.

Takodje, Vučić je rekao da bez obzira šta mislili o politici EU prema Kosovu i Metohiji, i bez obzira što nismo srećni što je za Evropu suverenitet Ukrajine sveta stvar, a teritorijalni integritet Srbije važi ali bez Kosova, Srbija će nastaviti put ka EU.

“Nova vlada moraće da nastavi reforme na evropskom putu u okviru vladavine prava, na uskladjivanju viznih režima”, rekao je Vučić.

On je ispričao da je postojao plan da Madjarska 1999. godine napadne Srbiju i da mu je Viktor Orban to potvrdio, jer je Madjarska to odbila. Vučić je taj primer naveo kao dokaz da nema prijateljstva, jer je, kako je rekao “Margaret Tačer rekla Orbanu da je razočarana što to nije učinjeno”.

Kada je reč o Rusiji, zahvalan je, kažao je, što je u UN sprečena deklaracija o Srbiji kao genocidnoj državi, ali da kada je reč o sankcijama, Rusija je uvela Srbiji sankcije bez velikog otpora.
U narednih šest godina u energetsku infrastrukturu uložiće se 12 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se u narednih šest godina u energetsku infrastrukturu u zemlji uložiti 12 milijardi evra čime će se uvećati investicioni program “Srbija 2025”.

“U narednih šest godina u infrastrukturu energetike uložiće se 12 milijardi evra jer energija čini krvotok sistema”, rekao je Vučić.

Dodao je da gas i struja neće skoro poskupeti, a ako i poskupe da će to biti u razumnim okvirima i neće predstavljati udar na standard. Te cene se, kako je rekao, subvencionišu iz budžeta.

Istakao je da će Srbija morati da diversifikuje snabdevanje naftom i da se sa madjarskim premijerom Viktorom Orbanom već razgovaralo o priključenju na njihov naftovod kako bi se obezbedio još jedan pravac, osim Jadranskim naftovodom za snabdevanje, i kako bi mogla da se bira niža tranzitna taksa. Najavio je i plan za izgradnju naftovoda kroz Severnu Makedoniju, do Drača u Albaniji.

Vučić je rekao da su obezbedjene rezerve dizela za 75 dana i benzina za 59 dana i da se planira izgradnja novog skladišta nafte i da postoje dve ponude, britanska i ponuda konzorcijuma domaćih kompanija.

Dodao je da su rezerve gasa najveće u istoriji i da ga ima dovoljno za dva meseca da se ne uveze ni kubni metar.

Električna energija se, kako je rekao, ne uvozi deset dana jer je “stabilizovan sistem”. Plan je, prema njegovim rečima, da se izgradi više gasnih interkonektora sa susednim zemljama.

On je rekao da je sa Orbanom razgovarao da Srbija postane suvlasnik u nuklernim elektanama Paks 1 i Paks 2 i da bi se to platilo novcem ili valorizovalo suvlasništvom u nekoj srpskoj kompaniji.
Najavio je da će se graditi nove hidroelektrane i povećati proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), a da će ta struja morati prvo da se proda na domaćem tržištu, a višak, ako ga ima, izveze.

Vučić je rekao i da se razmišlja da se proizvodjačima struje iz OIE koji su u poslednjih godinu dana zaradili ogroman profit uvede ekstraporez i da to planiraju i neke zemlje EU.
Nije moje da se mešam u opredeljenja naroda Republike Srpske, nemam favorita

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi da se meša u izbore u Republici Srpskoj i da će čestitati pobedniku kad stignu konačni rezultati izborne komisije.

“Nije moje da se mešam u opredeljenja naroda u Republici Srpskoj. Imam dobru saradnju sa članovima Predsedništva, sa Cvijanovićevom, sa Dodikom…”, rekao je Vučić u Palati Srbija.

Naglasio je da nije imao “favorita” tokom izbora.

Vučić: Da sam novinar ne bih radio intervju sa silovateljem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da on ne bi radio intervju sa silovateljem da je novinar, ali da svako treba da radi svoj posao i da se ne meša u uredjivačke politike.

Vučić je u Palati Srbija rekao da treba pooštriti kazne za silovatelje, kao i za svaki vid nasilja nad ženama.

“Ako mogu da utičem na zakonopisce da se dodatno povećaju kazne za silovatelje. Za fizičko nasilje nad ženama se zgrožavam i za to treba da budu kazne veće. Nekad treba zaštiti majku i dete nego da se dogode ovakve stvari kao u Vršcu”, rekao je on.

Vučić je prethodno govorio o tome da Srbija neće dozvoliti članstvo Kosova u UN i to će imati svoje posledice, da se u novembru očekuje početak procedure prijema Kosova u Savet Evrope, i najavio je novčanu pomoć za mlade.