Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je veoma zabrinut zbog situacije na severu Kosova i Metohije i da je posredniku EU rekao da ta njegova zabrinutost potiče iz “strastvene potrebe” premijera Kosova Aljbina Kurtija da “provocira sukobe”.

Vučić je ponovio kritike na račun zemalja “Kvinte” koje priznaju izbore na kojima je učestvovalo tri odsto građana, ali nije rekao o čemu je razgovarao sa Lajčakom.

On je dodao da je doneo odluku da će Srbija na samitu Saveta Evrope na Islandu biti predstavljena na nižem nivou i da on neće otići u Rejkjavik, zato što je dobio signale da amandman Srbije o teritorijalnom integritetu svih članica saveta Evrope neće biti prihvaćen, i da je spreman da podnese posledice te odluke.

“Mi smo podneli amandman da piše između dva zareza da kada se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine, Gruzije ili  Moldavije doda i ‘kod svih drugih članica SE’, što je principijelno, ništa više nismo tražili. Ono što smo shvatili posebno na insistiranje Nemačke naročito u poslednjih 48 sati, da teritorijalni integritet postoji samo za one zemlje koje priznaju oni, a ne UN”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić spreman da zakaže sednicu na kojoj bi se razgovaralo o smeni ministara, ali da će o tome govoriti drugi put.