Vučić je na panelu “Širenje evropskih horizonata” u okviur Svetskog ekonomskog foruma izjavio da “Srbija nikog nije napala do sada i ne namerava” i da neće promeniti stav da poštuje suverenitet Ukrajine.
Na pitanje novinara da li smatra da je predsednik Rusije Vladimir Putin ratni zločinac, odgovorio da će odgovarati na pitanja, a ne na već definisane stavove pre nego što je do sudjenja i presude tog tipa došlo, i da se ne slaže s tvrdnjama Zapada da je ruski lider lud.
Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da, iako sa Srbijom ima neslaganja u vezi sa jačanjem uticaja Putina i o statusu Kosova, Albanija ne sme ostati slepa za ostala pitanja o kojima može da razgovara sa Beogradom i da želi da se dve države razumeju bolje.
On je dodao da na svaki signal koji dolazi iz EU koji označava odlaganje evrointegracija država Zapadnog Balkan,a raste popularnost Putina i Kine u tim zemljama.
“To ne važi za Albaniju. U našoj državi volimo EU 99 odsto, a SAD 100 odsto. Mi smo lojalni carstvima. Čak i ako EU propadne, mi ćemo ostati lojalni”, izjavio je Rama.
Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je da ta institucija, nakon skandala o korupciji, treba da sprovede reforme koje se nisu desile od 1980-ih godina i da hitnim merama “popuni rupe” da bi Evroparlament povratio integritet, kompatibilnost i odgovornost.

Vučić o sastanku sa Plenkovićem: Lekovito je što smo razgovarali
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je važno, dobro i lekovito što je na marginama Svetskog ekonomskog foruma razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Vučić je srpskim medijima rekao da je sa Plenkovićem jutros imao “otvoren razgovor” i da su “napravili neke kanale” komunikacije koji treba da unaprede odnose dva naroda i dve države.

“On je rekao šta nam zameraju, šta je to što misle, ja sam rekao šta mi mislimo i šta mi njima zameramo. Napravili smo neke kanale preko kojih ćemo pokušati da boljom komunikacijom ostvarimo važne rezultate za srpski i hrvatski narod, ali i za srpsku i hrvatsku državu”, kazao je Vučić.

Ranije danas, Vučić je na Instagramu napisao da je imao “vrlo korektan” razgovor sa Plenkovićem o srpsko-hrvatskim odnosima i izrazio uverenje da će “uspeti da ostvare napredak kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa” dve zemlje.

Plenković je na Tviteru napisao da je s Vučićem razgovarao o bilateralnim odnosima i evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana, navodeći da je “uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno uložiti dodatne napore u rešavanju otvorenih pitanja”.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *