Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevandjelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Zakletvu je položio pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takodje 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu.

Svečanom polaganju zakletve prisustvuju brojni gosti medju kojima su premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, patrijarh SPC Porfirije, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić.

Prisutni su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član predsedništva BIH Milorad Dodik, javna tužiteljka Zagorka Dolovac, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik generlaštaba Milan Mojsilović, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i sudske vlasti.

Posle polaganja zakletve hor je otpevao himnu Srbije, a predsednik države započeo je obraćanje prisutnima.

Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je 58,59 odsto.