Vujović je agenciji Beta kazao da će miting SNS-a biti repriza kontramitinga SPS-a zbog falsifikovanja izbornih rezultata iz 1996. godine.

“Pozivam Aleksandra Vučića da otkaže miting zakazan za 26. maj. Prisilno dovođenje ljudi iz unutrašnjosti zemlje je veoma rizično. Kada je Slobodan Milošević organizovao 24. decembra 1996. godine kontramiting opoziciji, koja je tada protestovala zbog izborne krađe na lokalnim izborima, moglo je da dođe do velikog krvoprolića u Beogradu”, rekao je on.

Vujović je dodao da je tada bio šef Misije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da su ga predstavnici američke administracije upozoravali da bi organizovanje kontramitinga moglo da bude veoma opasno s užasnim posledicama.

“Sad mi prisustvujemo jednoj ružnoj reprizi”, naveo je bivši diplomata.

Na pitanje Bete da li bi sada američka administracija i Evropska unija (EU) zbog naraslih tenzija u društvu mogli da utiču na Aleksandra Vučića da odloži zakazani miting, Vujović je rekao da SAD i EU interesuje samo ono što je predsednik Srbije obećao da im isporuči.

“SAD i EU sada posmatraju jednu ubrzanu trku koja se odvija, a to je da li će Vučić da im isporuči Kosovo i sve ostalo što im je obećao ili će sam sebe da uruši. Ako SAD i EU budu delovali, to će biti s ciljem samo da se njihovi interesi ostvare. Demokratija, sloboda medija i ljudska prava u Srbiji, njima su u trećem planu”, ocenio je Vujović.

Upitan kako ocenjuje trenutno stanje srpskog društva, Vujović je rekao da smo “dotakli dno”.

“Vučićeva nervoza je izrazito porasla. On u njegovim istraživanjima vidi kako mu iz dana u dan pada rejting. Učestalim nastupima u medijima i organizovanjem kontramitinga on pokušava da zaustavi nešto što se više zaustaviti ne može”, istakao je Vujović.

Dodao je da Vučiću odgovara svaka situacija u kojoj postoji eskalacija bilo kakvog sukoba.

“Vučić se hrani širenjem mržnje i izazivanjem sukoba. On se ne snalazi u normalnim situacijama. Kada smo u ponedeljak, na protestu, prolazili pored Predsedništva Srbije niko ni reč nije izgovorio, da bi on nas kasnije nazvao hijenama. Vučić vodi celu državu u opasnu destrukciju koju više niko neće moći da kontroliše”, zaključio je Vujović.