On je podsetio da je nedavni uspeh kineskog posredovanja u rešavanju iransko-saudijskog konflikta za mnoge u svetu bio šokantan.

“Mislim da je veoma važno da globalna sila, kakva je nesumnjivo Kina i nesumnjivi globalni autoritet, kakav je predsednik Si Đinping, budu uključeni na strani napora da se smiruju konflikti. Nažalost, imamo mnogo faktora i centara moći, ne samo političkih nego geopolitičkih i globalnih, koji rade suprotno, na raspirivanju konflikata”, istakao je Vukadinović.

Govoreći o desetoj godišnjici obelodanjivanja kineske inicijative Pojas i put, Vukadinović je rekao da je ona razvojna šansa, a posredno i politička, ne samo za Kinu i Srbiju već i za sve ostale zemlje na Novom putu svile.

“To je inicijativa koja nudi alternativni model razvoja u odnosnu na standardne modele koji su na ovom podneblju vladali decenijama. Mislim na razvojne modele MMF-a i Svetske banke”, rekao je Vukadinović dodajući da projekti u okviru inicijative Pojas i put donose korist i Kini i njenim partnerima.

Ipak, imajući u vidu ostrašćenu atmosferu novog hladnog rata, Vukadinović kaže da očekuje pokušaje opstrukcije i miniranja projekata i čitave ideje Pojasa i puta, naročito na, kako je rekao, potencijalno najslabijim karikama tog lanca koji čine male i krhke zemlje poput Srbije.

“Bojim se da su Srbija i još neke zemlje ozbiljni kandidati upravo za tu najslabiju kariku”,rekao je Vukadinović.

Komentarišući izjavu južnokorejskog predsednika Jun Suk-jeola o ostrvu Tajvan kao globalnom pitanju, Vukadinović je rekao da je međunarodno-pravno pitanje ostrva Tajvan rešeno i da je posredi unutrašnje pitanje Kine, ali je, imajući u vidu iskustvo bivše Jugoslavije i Srbije, upozorio na opasnost internacionalizacije pitanja ostrva Tajvan.

“To što su svi argumenti na vašoj strani, a ja to govorim iz vrlo jasnog iskustva Srbije i bivše Jugoslavije, ne znači da će ti argumenti biti uvaženi. Na žalost, u današnjem svetu u ovakvim konfliktima mnogo više presuđuju odnosi moći”,  naglasio je Vukadinović, ponovivši da je izjava južnokorejskog predsednika očigledan pokušaj internacionalizacije pitanja ostrva Tajvan.