Više stotina vijetnamskih radnika zaposlenih na izgradnji postrojenja kompanije Linglong u Zrenjaninu protestovali su zbog loših uslova života, zato što su im oduzeti pasoši i nisu im isplaćene plate.

Vuletić je u pisanoj izjavi naveo da je taj slučaj najnoviji primer pogubne saradnje dve zemlje, zaklonjene iza medjudržavnog sporazuma koji kineskim investitorima „daje neograničenu moć, uz praktično suspendovanje svih zakona Srbije“.

On je istakao da je nakon medijskih izveštaja o dešavanjima u Zrenjaninu trebalo da reaguju najmanje tri državna organa – inspektor rada, zaštinik gradjana i javni tužilac.

„Ovde se očigledno radi pre svega o potpunom povlačenju srpskih institucija prema kineskom kolonijalnom načinu poslovanja ali ne smemo zanemarivati ni rasizam kao i diskriminaciju koji su očigledni. Izgleda da neki državni organi smatraju da su stranci van zakona“, rekao je on.

Vuletić je naglasio da GDF konstatuje ćutanje najvećeg dela političkog establišmenta o ovom slučaju i dodao da ćutanje „predstavlja podršku odavno propaloj politici četiri stuba“.