Ovom žalbom sudu u Lozani, WADA traži četvorogodišnju suspenziju i poništavanje svih rezultata 16-godišnje Valijeve “od dana uzimanja uzorka, 25. decembra 2021”.

WADA je osporila zaključak disciplinskog suda Ruske antidoping agencije (Rusada), koji je u januaru naveo da “nema krivice ili nemara” Valijeve i samo je poništila rezultate od tog 25. decembra 2021. godine kada je ona osvojila titulu šampiona Rusije u Sankt Peterburgu, bez daljih sankcija.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin, što je otkriveno tek tokom Olimpijskih igara u Pekingu u februaru 2022. godine, odnosno dan pošto je pomogla ruskom timu da osvoji zlatnu medalju u ekipnom takmičenju.

Njoj je potom dozvoljeno da nastavi da se takmiči u pojedinačnoj konkurenciji. Valijeva je dominirala u kratkom programu, pre nego što je popustila pod pritiskom u slobodnom programu i na kraju završila kao četvrta.

Od početka ovog slučaja, odbrana Valijeve je navodila moguću “kontaminaciju preko pribora za jelo” koji deli sa svojim dedom, a koji koristi lekove za srce koji sadrže trimetazidin.