“Duboko je zabrinjavajuće što je Kosovska policija prvobitno negirala bilo kakvu umešanost u pucnjavi, bez sprovođenja odgovarajuće istrage. Ovakvo ponašanje podriva poverenje javnosti u institucije za sprovođenje zakona. Od suštinske je važnosti da Kosovska policija odmah preduzme korake za rešavanje ovog pitanja, kako bi se osiguralo da se budući incidenti tretiraju transparentno i na zakonom propisan način”, naveli su iz Inicijative u saopštenju.

Osudili su incident koji se dogodio u ranim jutarnjim satima u ponedeljak, 10. aprila na Bistričkom mostu, gde je kosovski Srbin M.J. povređen u pucnjavi u kojoj je učestvovao kosovski policajac.

Nakon sprovođenja istrage od strane policijskih jedinica na regionalnom i centralnom nivou, Kosovska policija je pribavila dokaze koji sugerišu moguću umešanost policajca u incident sa pucnjavom iz vatrenog oružja.

“Od suštinskog značaja je da Kosovska policija i druge relevantne institucije nastave da obaveštavaju javnost o tekućim istragama i nalazima, na transparentan i nepristrasan način, u skladu sa zakonom. Pozivamo Policijski inspektorat Kosova i nadležne istražne organe da preuzmu sve neophodne korake kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena, kao i da počinioci za ovaj zločin odgovaraju u skladu sa zakonom”, naveli su iz Inicijative mladih za ljudska prava.