Skupština Novog Pazara nedavno je odobrila nameru lokalne samouprave da pod svoje ingerencije stavi pravo korišćenja nekadašnje hidrocentrale u centru grada, objekta čiji povraćaj po Zakonu o restituciji većinski potražuju naslednici iz porodice Ivković.

U Agenciji za restituciju potvrđeno je našem radiju da je grad Novi Pazar u ovom slučaju stranka u postupku koji je pokrenut po zahtevu zakonskih naslednika bivšeg vlasnika, te da nema “aktivnu legitimaciju za pokretanje postupka restitucije”.

“Agenciji za restituciju podneti su zahtevi za vraćanje oduzete imovine, kojim se pored ostale podržavljene imovine potražuje i nekadašnja Električna centrala u Novom Pazaru. Zahteve su podneli naslednici Desimira Ivkovića, Džemaila Bošnjovića i Aćifa Hadžiahmetovića iz Novog Pazara”, navodi se u odgovoru ove institucije”.

Dodaje se da je postupak vraćanja oduzete imovine i obeštećenja složen proces u kojem je potrebno utvrditi mnoštvo činjenica i ispunjenost zakonskih uslova.

Direkciji za imovinu i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika još uvek nije zvanično upućen nikakav zahtev grada za prenamenu objekta.

“Svaki zahtev u Direkciji se razmatra u pogledu ispunjenosti uslova za raspolaganje po odredbama Zakona o javnoj svojini, a to podrazumeva utvrđivanje imovinsko-pravnog i faktičkog stanja predmetne nepokretnosti”, navode u Direkciji.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika našem radiju je potvrđeno da stara hidrocentrala predstavlja nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

“Neophodno je da se za sve intervencije na ovom prostoru prethodno pribavi saglasnost nadležnog Zavoda”, navodi se u odgovoru.

Postupak za korišćenje prostorija stare hidrocentrale je pokrenula Turistička organizacija (TO) Novog Pazara, koja je predložila da joj se “bez naknade” na upravljanje dodeli objekat u kojem bi bio smešten Turistički info centar i suvenirnica.