Njega je sudsko veće jednoglasno proglasilo krivim za izvršenje krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a prilikom izricanja kazne primenjen je institut “višestruki povrat”, što je Više tužilaštvo tražilo jer je Omer P. ranije više puta osuđivan.

Institut, koji se još zove i “tri udarca”, podrazumeva da onaj ko je dva ili više puta osuđivan na kazne zatvora duže od godinu dana mora biti osuđen na više od polovine propisane kazne za krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Omer P. je zbog krađa, razbojništva i nošenja oružja pet puta osuđivan, na ukupno preko šest godina zatvora, a propisana kazna za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga je od tri do 12 godina.

U pitanju je prvostepena presuda na koju branilac okrivljenog i Više tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Omer P. uhapšen je 30. aprila nakon što je u Šutenovcu, po ranijem dogovoru, DŽ.L. za 4.500 dinara prodao tri tablete buprenorfina od po osam miligrama.

Buprenorfin je opijat, a koristi se i kao lek, koji se izdaje na recept, u terapiji lečenja od zavisnosti od narkotika.