Sudsko veće je Alibašića proglasilo krivim za tri krivična dela – ubistvo, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i izazivanje opšte opasnosti.

Za ubistvo mu je izreklo kaznu od 12 godina i šest meseci zatvora, a za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno nošenje oružja po godinu dana zatvora, uz novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Sud je utvrdio da je ubistvu, pred više desetina gostiju, prethodilo koškanje Alibašića sa Hamidovićem, posle kojeg je on, prilikom izlaska iz restorana, sugerisao Emiru A. (28) da ga napadne što je ovaj i učinio izazvavši tuču.

Tokom tuče, Alibašić je “magnumom 357” udario Hamidovićevog prijatelja u glavu, a i sam je od strane nepoznate osobe uboden nožem u leđa.

U razmaku od nekoliko sekundi, ispalio je dva projektila od kojih je jedan pogodio Hamidovića u levu bočnu stranu grudi, a drugi njegove prijatelje B.B. i S.M, koji se nalazio ispred restorana.

Teško ranjeni Hamidović je prebačen u novopazarsku Opštu bolnicu, gde je ubrzo preminuo.

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća kazao je da do ubistva nije došlo “na bezobziran način”, kako je Više tužilaštvo tvrdilo u optužnici, jer nije došlo do prekoračenja nasilničkog ponašanja koje je uobičajeno prilikom izvršenja krivičnih dela te vrste.

Takođe, sudsko veće je stanovišta da Alibašić nije delovao u nužnoj odbrani, što je tvrdio njegov branilac, jer je “u sukob sa Hamidovićem ušao dobrovoljno”.

Kako se radi o prvostepenoj presudi, Više tužilaštvo u Novom Pazaru i branilac osuđenog imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Učesniku tuče i pomagaču 10 meseci zatvora

Istom presudom Viši sud osudio je Emira A. (28) na jedinstvenu kaznu zatvora od 10 meseci zbog nasilničkog ponašanja i pomoći izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela u saizvršilaštvu.

Sud je utvrdio da je on, na znak Alibašića, napao Hamidovića, nanevši mu udarce pesnicom u glavu, kao i da ga je, dok je ranjen ležao na podu, nekoliko puta šutnuo nogom u glavu.

Pored toga, utvrđeno je i da je naložio dvojici muškaraca da očiste krv sa poda restorana i sakriju municiju.

Javnom izricanju presude prisustvovao je veliki broj članova porodice oštećenih i okrivljenih, uz jake policijske snage.