Najava predstojećih pregovora u Meksiko Sitiju dolazi dve nedelje nakon što su delegati obe strane učestvovali na okruglom stolu za rešavanje venecuelanske krize, koji je inicirao francuski predsednik Emanuel Makron.

Pregovori su zvanično počeli još u septembru 2021. u Meksiku, ali su prekinuti već sledećeg meseca jer je predsednik Nikolas Maduro naredio svojoj delegaciji da se povuče u znak protesta zbog izručenja Sjedinjenim Državama jednog njegovog bliskog saveznika.

“Objavljujemo da su Vlada Bolivarske Republike Venecuele i Unitarna platforma Venecuele odlučile da nastave dijalog i pregovarački proces u Meksiku 26. novembra, uz posredovanje Norveške”, tvitovala je Ambasada Norveške u Meksiku. “Tamo će stranke potpisati delimičan sporazum o socijalnim pitanjima”.

Očekuje se da će razgovori biti usredsređeni na program humanitarne pomoći za tu južnoameričku državu koja je bez novca, kao i na uslove za predsedničke izbore planirane za 2024.

Predstavnici Madura i opozicije, uključujući frakciju koju podržavaju SAD i koju predvodi Huan Gvaido će verovatno razgovarati i o produženju američke dozvole za poslovanje naftnog giganta “Ševron” u Venecueli.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *