Smanjenje broja planiranih letova je u subotu na aerodromima Orli u Parizu i aerodroma u Marseju, Nantu, Tuluzu i Bordou, a u nedelju samo Orli, Marsej i Tuluz, navodi se u saopštenju Uprave za civilnu avijaciju.

Ove nedelje ta uprava je tražila otkazivanje do 30 odsto letova.

Uprava je pozvala putnike koji to mogu, da odlože putovanje, ili bar da se raspitaju kod aviokompanije o stanju svog leta.

Posle velikih demonstracija u utorak zbog te reforme čija je ključna odredba podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, za subotu štrajkovi su najavljeni u više privrednih sektora. Sindikati su tražili da ih “hitno” primi predsednik Emanuel Makron.

Gornji dom Parlamenta Francuske, Senat, u kojem većinu čini desničarska opozicija, odobrio je danas povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Francuska javna železnička kompanija SNCF je danas saopštila da očekuje da će predstoječeg vikenda saobraćaj i dalje biti znatno poremećen.

Na međunarodnim linijama saobraćaće dve trećine vozova Eurostara i 60 odsto vozova Talis za Beneluks i Lira za Švajcarsku i veze ka Nemačkoj. Ići će samo trećina predviđenih vozova ka Italiji, a samo četvrtina ka Španiji.

Kao i prethodnih dana, domaće železničke veze biće skoro nepostojeće, pošto će biti ukinuto 90 odsto brzih vozova TGV i znatno će biti smanjen broj polazaka prigradskih vozova u oblasti Pariza.