Oni su na konferenciji za novinare naveli da je taj ekološki incident pokazao sve slabosti sistema, kao i da je reakcija institucija moguća kada postoji snažan i udružen pritisak građana.

Podsetili su šta su sve nadležne lokalne i republičke institucije u proteklih mesec dana uradile kako bi ispunile njihove zahteve, poput onog da je zaustavljeno izlivanje mazuta i preduzete mere da se to ne desi opet.

“U odgovoru gradskog veća jasno se ističe da ne postoji mogućnost da se ponovo desi izlivanje mazuta jer su zatvorili centralni rezervoar mazuta i toplana se premešta na novu lokaciju”, kazala je Nusreta Brunčević, jedna od predstavnica građana.

Brunčević je naglasila i da o tom ekološkom incidentu uopšte nisu bili upoznati Agencija za zaštitu životne sredine i novopazarski Zavod za javno zdravlje što, kako smatra, nije opravdanje za izostanak njihove reakcije.

“Ono što smo otkrili u ovom periodu je da Novi Pazar uopšte nema lokalni registar zagađivača, što nas je iznenadilo. Registar je potreban, on mora da bude prioritet, ne samo zbog zagađenih reka i vazduha. Učinićemo sve kako bismo uticali da on bude urađen do kraja godine”, poručila je Brunčević.

Ona je dodala da je policija protiv odgovornih, vršioca dužnosti direktora “Gradske toplane” i tehničkog direktora, podnela krivične prijave i da će pomno pratiti taj postupak.

“Nećemo stati, dok bude trajao postupak, šetaćemo obalama Raške, Jošanice, Trnavice i beležiti zagađenja. Ukoliko sudski postupak ne da rezultate, organizovaćemo novi protest i to tokom sednice Skupštine Novog Pazara”, najavio je Ado Marovac.

On je dodao da je prethodnih nedelja trpeo različite vrste pritisaka koje je, kako je rekao, očekivao.

“To nas neće sprečiti jer se borimo za opšti interes. Odlučni smo u ovoj borbi, nećemo odustati dok se ne ispune uslovi, dok se ne uvede sistem kažnjavanja zagađivača i dok se ne očiste naše reke”, istakao je Marovac.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac javno je pozvao predstavnike građana okupljenih oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” na razgovor, koji će oni razmotriti kada, kako su rekli, budu formalno pozvani.

Izlivanje tada nepoznate tečnosti u reku Rašku u centru Novog Pazara počelo je 4. juna. Inspekcija je tek nakon tri dana izvršila nadzor lica mesta, a ubrzo se otkrilo da je u pitanju mazut iz “Gradske toplane”.

Rukovodstvo tog javnog preduzeća tvrdilo je da je do izlivanja došlo usled obilnih kiša i da je isključen ljudski faktor.