Slično su nedavno postupile vlade drugih evropskih država i SAD.

Kineska društvena mreža biće zabranjena najmanje na šest mesecima na uređajima čiji je vlasnik ili ih koristi belgijska federalna vlada, navodi se na sajtu premijera De Kroa.

Belgijski premijer u saopštenju se poziva na “novi geostrateški kontekst u kojem su se uticaji i međusobna špijunaža država preselili u digitalni svet”.

De Kro je saopštio da se zabrana zasniva na upozorenjima državne službe za sajber bezbednost prema kojima TikTok aplikacija može da prikuplja podtake korisnika i utiče na algoritme kako bi manipulisala sadržajem i izborom vesti koje se korisniku prikazuju u njuz-fidu.

TikTok za sada nema komentar na ova dešavanja. Kompanija u vlasništvu kineskog Bajt densa (ByteDance), uporno tvrdi da ne šalje podatke svojih korisnika vladi u Pekingu i da se podaci ne pohranjuju u Kini.

Ove nedelje TikTok je uveo nove mere kako bi se otklonile bojazni u vezi sa zaštitom podataka korisnika iz Evrope.

Međutim, tri glavne institucije Evropske unije i ministarstvo odbrane Danske već su naložili svojim zaposlenima da uklone TikTok aplikaciju sa službenih uređaja. Slične zabrane su već na snazi u Kanadi i SAD.

Natezanje oko TikToka deo je globalnog rivalstva Kine i Zapada na čelu sa SAD oko tehnološke i ekonomske nadmoći.