“Ovom prilikom prisustvo štetnih PM čestica u vazduhu bilo je 95.000 mikrograma po kubnom metru vazduha, što predstavlja katastrofalno ugrožavanje našeg zdravlja i životne sredine, s obzirom na to da se 50 mikrograma po kubnom metru smatra dozvoljenom granicom”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, policija uprkos prijavama gradjana nije izašla na teren i nije sankcionisala taj “zločin nad našim gradom i vazduhom”.

“Već godinama smo taoci ovakvog ponašanja opskurnih grupa sa političkim i kriminalnim konekcijama, koje jedan veliki verski praznik pretvaraju u izrugivanje zdravom razumu i igranje sa zdravljem svih nas. Ničega u paljenju guma i trovanju vlastitog grada verskog nema, već samo primitivizma, bahatosti i puke demonstracije sile, kojom se, valjda, pokušava staviti do znanja ko je glavni u ovom gradu”, piše u saopštenju.

U Novom Sadu su naročito tokom Badnjeg dana i večeri neprestano odjekivale eksplozije različitih pirotehničkih sredstava, a pojedini mediji ocenili su da je atmosfera “podsećala na rat”, uprkos Božićnoj čestitki “Mir Božji – Hristos se rodi”.