Britansko ministarstvo odbrane je u onlajn brifingu jutros navelo da veruje da su Ukrajinci napredovali čak 50 kilometara na liniji južno od Harkova, na severoistoku Ukrajine.

Napredovanje je izgleda ostvareno oko Izjuma, koji je dugo bi u centru ruske linije fronta i mesto gde su se odvijale jake artiljerijske i druge borbe. Britanci su naveli da su ruske snage oko Izjuma sve izolovanije.

„Ruske snage su izgleda bile iznenadjene. Sektor je bio držan s malim brojem ljudi i ukrajinske jedinice su zauzele ili opkolile nekoliko gradova“, objavila je britanska vojska.

Britanci su dodali da je obližnji grad Kupjansk takodje izgleda pod pritiskom ukrajinskih snaga i da bi njegov gubitak u velikoj meri uticao na rusku liniju snabdevanja u toj oblasti.

Snimak koji kruži društvenim mrežama izgleda kao da pokazuje ukrajinske vojnike ispred glavne vladine zgrade u Kupjansku, koji je oko 73 kilometara severno od Izjuma.

Ukrajinska vojska još nije potvrdila da je ušla u grad, ali izveštaji o tome pojavljuju se posle više dana napredovanja Ukrajinaca južno od Harkova.

Institut za studije rata, sa sedištem u Vašingtonu, takodje javlja danas o velikom ukrajnskom napredovanju, procenjujući da su zauzeli oko 2.500 kilometara u svom severoistočnom prodoru.

Institut navodi u izveštaju da izgleda da su neorganizovane ruske snage bile zatečene u brzom ukrajinskom napredovanju. Poziva se na slike sa društvenih mreža gde izgleda kao da su vide ruski zatvorenici zarobljeni u napredovanju oko Izjuma i okolnih gradova.

U istom izveštaju se navodi da bi ukrajinske snage mogle da sruše ruske položaje oko Izjuma ako prekinu ruske kopnene linije komunikacije severno i južno od grada.

Borbe na istoku odvijaju se uz tekuću ofanzivu oko Hersona na jugu Ukrajine.

Analitičari ocenjuju da je moguće da su Rusi povukli vojnike sa istoka da ojačaju snage oko Hersona što je otvorilo šansu Ukrajincima da udare na oslabljenu liniju fronta.

Ukrajinska vojska je neodrejdenija kada javlja o napredovanju, navodeći u svom redovnom ažuriranom izveštaju danas da je zauzela više od 1.000 kvadratnih kilometara od proruskih snaga od početka dugo očekivane kontraofanzive ove nedelje.

Ukrajinska vojska navodi da su u nekim oblastima njene snage probile neprijateljsku odbranu u dubini od 50 kilometara, što se poklapa sa procenama Britancaca, ali nije dala nikakve geografske detalje.

Moskva nije odmah potvrdila ili komentarisala tvrdnje Ukrajine i njenih zapadnih saveznika.