Udruženje “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” ocenilo je da je u predstojećim pregovorima Socijalno-ekonomskog saveta o visini minimalne zarade funkcija sindikata i poslodavaca “obesmišljena” s obzirom da su predstavnici države unapred najavili iznos minimalca bez namere da urede sistem poreza i doprinosa.

Ta organizacija civilnog društva smatra da su opterećenja na male zarade direktan uzrok “ogromnog crnog tržišta rada” koje ugrožava registrovane poslodavce i “doprinosi previsokim nametima na male zarade i na male biznise”.

“Podsećamo da su preduzetnici i vlasnici mikro preduzeća ujedno i zaposleni u svojim firmama koji osećaju teret ogromnih nameta kako na zarade tako i na male biznise. Umesto poruke da je isplativije raditi na crno, državni aparat treba da se pozabavi suštinskom promenom poreskog sistema na pravedan, progresivan i sveobuhvatan način kako bi se poboljšao standard zaposlenih”, navodi se u saopštenju “Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije”.

To udruženje dodaje i da povećanje minimalne zarade od par hiljada dinara “nema nikakvog efekta”, jer se na računima za struju i gorivo naplaćuje “porez na porez”, a cene osnovnih životnih namirnica su porasle za više desetina procenata.

Pregovori o visini minimalne zarade u narednoj godini počinju 23. avgusta, a u njemu učestvuju predstavnici Vlade Srbije, poslodavaca i sindikata.

Vlada Srbije je predlažolia povećanje iznosa minimalca na oko 35.000 dinara.

Preko 60 odsto poslodavaca koje je anketirala Unija poslodavaca Srbije smatra da minimalna zarada treba da se poveća, dok 85 odsto njih kao uslov za povećanje minimalca vide smanjenje poreza i doprinosa na zarade.