“Mihail Sakašvili je počeo štrajk gladju, traži da mu se dozvoli da prisustvuje saslušanju putem video veze iz bolnice gde se leči uz čuvare već više meseci”, rekao je za Frans pres njegov advokat Dito Sadzaglišvili.

Prošle nedelje pravni tim bivšeg gruzijskog lidera objavio je medicinski izveštaj u kome se navodi da je Sakašvili otrovan teškim metalima u zatvoru u Gruziji i da mu preti smrt ako se ispravno ne leči.

Pedesetčetvorogodišnji Sakašvili koji je takodje vodja opozicije u zemlji, prebačen je u bolnicu krajem prošle godine posle 50-odnevnog štrajka gladju u koji je stupio iz protesta zbog zatvaranja, a koje smatra politički motivisanim.

U izveštaju koji su objavili njegovi advokati, američki toksikolog Dejvid Smit rekao je da testovi pokazuju prisustvo teških metala u Sakašvilijevom organizmu i da su simptomi koje on ima rezultat trovanja teškim metalima.

Prema autorima tog izveštaja datiranog 28. novembra, Sakašvili je podvrgnut medicinskom tretmanu koji je za njega štetan bez odgovarajućeg nadzora.

Advokati bivšeg predsednika tražili su od suda da ga oslobodi iz zdravstvenih razloga ali sudsko ročište na kome treba da se razmatra taj zahtev danas je odloženo pošto vlasti nisu uspele da organizuju video vezu sa bolnicom.

Sakašvili, predvodnik protesta kojima je sa vlasti 2003. zbačen Eduard Ševerdnadze, i predsednik Gruzije od 2004. do 2007. i od 2008. do 2013. godine, otišao je u Ukrajinu po okončanju drugog predsedničkog mandata.

U Gruziji je kasnije u odsustvu osuđen na šest godina zatvora za zloupotrebu položaja, a uhapšen je u oktobru 2021. kada se vratio u zemlju u nadi da će doprineti boljem rezultatu opozicije na lokalnim izborima.